OVO NARODNO VEROVANJE ZA JANUAR MOŽE DA VAM DONESE BOGATSTVO: Veruje se da ćete se izvući iz DUGOVA i privući PARE
Ilustracija, Foto: Profimedia

PAŽNJA

OVO NARODNO VEROVANJE ZA JANUAR MOŽE DA VAM DONESE BOGATSTVO: Veruje se da ćete se izvući iz DUGOVA i privući PARE

Za januar se vezuje mnoštvo narodnih verovanja, a u ovom tekstu ćemo vam pričati o nekima od njih

Objavljeno:

Januar je mesec poznat po praznicima, a mnogi kažu da je i mesec koji najduže traje

Za januar se vezuje mnoštvo narodnih verovanja, a u ovom tekstu ćemo vam pričati o nekima od njih.

Koliko će godina biti rodna

Veruje se da će godina biti rodnija što januar bude hladniji i da nije dobro ako vreme u ovom mesecu bude toplo. Smatra se da januarski mraz nagoveštava zdravu godinu, a obilje snega dobar rod. “Nema zime dok ne padne inje”, glasi narodna poslovica. Beli pokrivač štiti korene drveća i žitarica koje su u to doba godine u fazi bokorenja.

Predviđa vreme za celu godinu

Prema verovanjima želje i blagoslovi izrečeni u prvom mesecu godine predodređuju šta će se dogoditi u preostalih 11 meseci. Tako se veruje i da se na osnovu vremenskih prilika u januaru može proreći kakvo će biti vreme tokom cele godine: “Januar bez snega – juli bez kiše” ili “Sneg na Vasiljevdan – kiša na Petrovdan”, prenosi alo.rs.

Krupan sneg zimi- najezde bubamara leti

U narodu se smatra da sneg pada kada od bele košulje Gospoda ili anđela otpadaju parčadi tkanine. Prvi sneg, bez obzira u kom mesecu pao, smatra se lekovitim. Ranije su se ljudi njime umivali u nadi da će biti zdravi tokom cele godine. Smatra se da ukoliko zemlju prekriju krupne pahulje, na leto će biti najezda bubamara.

Grmljavina 13. januara ne sluti na dobro

U narodu postoje verovanja za grmljavinu u januaru. Posebno mesto u simbolici ima grmljavina koja se dogodi 13. januara, na Mali Božić.

Ovo viševekovno verovanje postoji i u narodnoj poeziji.„Grom zagrmi na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije, sinu munja na Časne verige, potrese se zemlja od istoka…“ deo je „Početka bune na dahije.“

Ipak kada se grmljavina dogodi 13. januara na Mali Božić veruje se u narodu da je to predskazanje koje sluti da će biti ratova, gladi i elementarnih nepogoda. Iako grmljavina u januara kod običnog naroda izaziva strepnju i donosi „crne“ misli, meteorolozi tvrde da nije čudno da se gromovi nad Srbijom dogode u ovo dobe godine

Privlačenje novca

Tradicionalno se u svaki novčanik koji imate u kući, stavlja bar po neka novčanica. To znači da ćete u narednu godinu ući bez dugova, a ako dugove imate, da ćete ih isplatiti bez muke. Na ovaj načit prizivate blagostanje i obilje novca.

04:23

JANUAR VAŽI ZA NAJDEPRESIVNIJI MESEC U GODINI!

(Espreso/Krstarica/D.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.