ŽARKO LAUŠEVIĆ JE PREMINUO, A OVE DETALJE IZ BIOGRAFIJE MALO KO JE ZNAO: Imao je dve velike ljubavi kao sa filma
žarko Laušević, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

retki detalji legende

ŽARKO LAUŠEVIĆ JE PREMINUO, A OVE DETALJE IZ BIOGRAFIJE MALO KO JE ZNAO: Imao je dve velike ljubavi kao sa filma

Danas se praštamo od legende srpskog glumišta Žarka Lauševića

Objavljeno: 13:27h

Danas je svojoj 63. godini 15.11.2023.godine, posle kraće i teške bolesti, preminuo glumac Žarko Laušević.

Gluma ga je dovela u Beograd, pravo na Fakultet dramskih umetnosti. Nakon diplomiranja glume, postao je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Igrao je u brojnim predstavama, a filmski debi mu je bila produkcija „Progon”. Bilo je to 1982. godine. Na listi filmova koji donose takvo glumačko zadovoljstvo su "Oficir s ružom", "Oktoberfest", "Braća po Materu", "Ball", "Crni bombarder", "Reci mi zašto si me ostavio", a odskora i uloge u serije "Državni činovnik", "Senke nad Balkanom" i "Kalkanski krugovi". Ostvario je kultnu ulogu u filmu „Boj na Kosovu“, gde je igrao Miloša Obilića.

Dve velike ljubavi obeležile su Žarkov život, brak sa prvom suprugom Majom, sa kojom ima ćerku Asju i sina Dušana, i brak sa sadašnjom suprugom Anitom, sa kojom je dobio ćerku Janu. Drugu suprugu upoznao je na snimanju filma "Boj na Kosovu". Zaljubio se u nju, ali je odlučio da spase brak. Anita se potom udala, rodila devojčicu, ali su se njen i Žarkov život ponovo ukrstili i povezali.

Na proleće počinje snimanje serije „Pad” po knjizi Žarka Lauševića „Godina prođe, dan nikad”, a poznatog dramskog umetnika igraće Milan Marić. Gledaoci će moći da vide kako je izgledao dan nakon kojeg mu se život promenio za 180 stepeni. Podetimo, Lauševića i njegovog starijeg brata Branimira, poznatog po nadimku Mili, 31. jula 1993. godine napala je grupa huligana u blizini jednog lokala u Podgorici. Žarko je tom prilikom iz pištolja CZ-99 ubio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića.

Žarko Laušević
foto: Damir Dervišagić

Na prvom suđenju osuđen je na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Nakon žalbe, presuda je potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon što je savezni sud poništio osudu, ponovo mu je suđeno u februaru 1998. i osuđen na četiri godine zatvora za dvostruko ubistvo preko samoodbrane. Pošto je tada već odležao četiri i po godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo je napustio zemlju i preselio se u Njujork, jer se plašio krvne osvete. Drama započeta nemilim događajem 1993. godine nije se završila njegovim odlaskom u Ameriku.

Vrhovni sud Crne Gore je 2001. godine izrekao novu kaznu od 13 godina zatvora. Šest godina kasnije Laušević je uhapšen zbog boravka u SAD bez vize. S obzirom na to da je za njim raspisana poternica od 2002. godine, razmatralo se njegovo izručenje Srbiji. Sve se završilo 2009. godine kada je sud u Njujorku ukinuo pritvor Lauševiću.

Serija "Pad" premijerno će biti prikazana na kanalu Superstar, a nastaje uz podršku Telekoma Srbije, koji već godinama uspešno sarađuje sa produkcijom "Fajerfli".

BONUS VIDEO

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.