OVO JE TAČAN BROJ JAJA KOJA ODRASLA OSOBA SME POJESTI DA JOJ NE SKOČI HOLESTEROL: Stručnjaci tvrde ništa preko toga
Jaja, Foto: Profimedia

otkrivamo

OVO JE TAČAN BROJ JAJA KOJA ODRASLA OSOBA SME POJESTI DA JOJ NE SKOČI HOLESTEROL: Stručnjaci tvrde ništa preko toga

Za zdravu odraslu osobu s normalnim nivoom holesterola i bez značajnih faktora rizika od srčanih oboljenja, neka istraživanja sugerišu da jedno do dva jajeta dnevno mogu biti u redu, a moguće je čak i da imaju benefite koji pomažu zdravlju srca

Objavljeno:

Jaja su pristupačan, odličan izvor nemasnih proteina, a i jednostavna su za pripremu. Ipak, na jednu stvar treba paziti.

Uticaj jaja na povišen holesterol i njihova veza s hroničnim bolestima je tema mnogih istraživanja, ali postaje sve jasnije da se rizik povezan s prevelikim konzumiranjem jaja razlikuje među pojedincima, piše Zadovoljna.rs.

Genetika, način na koji pripremate jaja, vaša ukupna ishrana, pa čak i gde živite, mogu uticati na to koliko jaja možete jesti dnevno bez da vam šteti. Takođe, treba uzeti u obzir količinu ukupnog holesterola u ishrani.

Za zdravu odraslu osobu s normalnim nivoom holesterola i bez značajnih faktora rizika od srčanih oboljenja, neka istraživanja sugerišu da jedno do dva jajeta dnevno mogu biti u redu, a moguće je čak i da imaju benefite koji pomažu zdravlju srca.

Jaja
foto: printscreen/youtube/Sevat Recipes

Mala studija na 38 zdravih odraslih osoba otkrila je da samo tri jajeta dnevno poboljšavaju nivoe LDL-a i HDL-a, kao i srazmeru LDL-a i HDL-a. Međutim, stručnjaci izbjegavaju da preporuče više od dva jajeta dnevno, a mnogi i dalje predlažu da se držite samo jednog.

Studija sprovedena na odraslim Koreancima dodatno je primetila da konzumacija 2 do 7 jaja nedeljno pomaže u održavanju visokog nivoa HDL holesterola i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma. S druge strane, dva ili više jaja dnevno nisu imala isti zaštitni efekat.

Rizik može varirati za različite grupe

Iako se konzumacija nekoliko jaja dnevno čini bezbednom za većinu zdravih odraslih osoba, važno je napomenuti da neka istraživanja ipak pokazuju suprotno. Jedna studija na skoro 200.000 američkih veterana povezala je konzumaciju samo jednog jajeta dnevno s blago povećanim rizikom od srčanog udara.

Efekat je bio najveći kod osoba s dijabetesom ili prekomernom težinom, što sugeriše da celokupno zdravstveno stanje utiče na to koliko je jaja bezbedno jesti.

Druga studija je posmatrala uzorak od više od 100.000 odraslih osoba i otkrila da su starije osobe koje su jele više od pet ili šest jaja nedeljno imale 30 odsto veći rizik od srčanih bolesti. Međutim, rizik od srčanih bolesti raste kako starite zbog promena kao što su začepljene arterije i nakupljanje masnoće.

Ako imate visok LDL holesterol, prekomernu telesnu težinu ili gojaznost, hroničnu bolest poput dijabetesa ili imate porodičnu istoriju srčanih bolesti, možda bi bilo najbolje jesti ne više od jednog jajeta dnevno ili 4-5 nedeljno.

Da li je bolje jesti samo belanca?

holesterol
foto: Wladimir Bulgar / Alamy / Alamy / Profimedia

U proseku, jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, koji je koncentrisan u žumancetu. Zbog toga neki ljudi jedu samo belanca kako bi smanjili unos holesterola, a istovremeno dobijaju nemasne proteine.

Međutim, ne bi trebalo potpuno odbaciti žumanca zbog sadržaja holesterola. Žumance je takođe deo jajeta koji je prepuno gvožđa, vitamina D, karotenoida i drugih vitamina, koji su zaslužni za smanjenje upale, povećanje nivoa HDL kolesterola i poboljšanje metaboličkog zdravlja.

Iako imaju mnoge prednosti, ako imate visok nivo od srčanih bolesti ili već imate visok holesterol, umerene količine žumanaca mogu sprečiti dalje povećanje holesterola.

01:01

JAJA I POSLE USKRSA 25 DINARA?! Reporterka Kurira na licu mesta: Jaja nikada skuplja, a EVO KOLIKO SADA KOŠTA KAJMAK

(Espreso/Zadovoljna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.