VASA PELAGIĆ JE SVAKI DAN PIO KAFU OD OVOG PLODA: Tvrdio je da je ČIST IZVOR ZDRAVLJA, toliko je LEKOVITA
Vasa Pelagić, Foto: Printscreen/Youtube/ordinacija

paŽnja

VASA PELAGIĆ JE SVAKI DAN PIO KAFU OD OVOG PLODA: Tvrdio je da je ČIST IZVOR ZDRAVLJA, toliko je LEKOVITA

Ona ne samo da je ukusna, već ima i mnogobrojna lekovita svojstva, o kojima je pisao i čuveni Vasa Pelagić, narodni učitelj.

Objavljeno: 08:39h

Retko koja osoba započne svoj dan bez kafe. Međutim, mnogima ne prija pa traže efikasnu alternativu. Jedna od njih može biti kafa napravljena od plodova hrasta, koji su u novije vreme nepravedno zapostavljeni. Ona ne samo da je ukusna, već ima i mnogobrojna lekovita svojstva, o kojima je pisao i čuveni Vasa Pelagić, narodni učitelj.

Žir je bogat mineralima i korisnim supstancama i elektrolitima. U 100 grama ploda ima 144 milograma fosfora, 83 mg kalcijuma, 56 mg magnezijuma, 300 mg kalijuma. Osim minerala prisutni su i proteini, masti, ugljeni hidrati i azot, što znači da sadrži sve što je potrebno za zdravu ishranu, osim vitamina. S obzirom na to da je veoma gorak, možete dodati med.

Žir, Kafa od žira
foto: Printscreen/Youtube/Nenad Lazić

Recept za kafu od žira

Postoje varijacije na temu recepta za kafu od žira, ali je bitno da se skupi zdrav i zreo žir te termički prethodno obradi jer je inače veoma gorak. Nakon skupljanja plodova, neko voli da ga skuva, pa peče, a neko peče dvaput i melje u blenderu. Peče se oko 15 minuta na 180 stepeni a nadzirite ga ne bi pregorep Dobićete taman prah poput kade koja se potom pravi kao i svaka druga domaća kafa.

07:54

KAFA SA IVANOM JORDAN: Kada popijem jednu, kao da sam popila rakijicu

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.