LEKARI OTKRILI ŠTA RADA DA BI IH BOLEST ZAOBIŠLA: Jedna stvar je KLJUČNA, a niko to ne poštuje
Ilustracija, Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

paŽnja

LEKARI OTKRILI ŠTA RADA DA BI IH BOLEST ZAOBIŠLA: Jedna stvar je KLJUČNA, a niko to ne poštuje

Sezona gripa dostiže svoj vrhunac tek između decembra i januara, a sami simptomi su veoma slični prehladi

Objavljeno: 12:15h

Sada je već hladnije vreme nastupilo na snagu, a sa tim i mnogi virusi koji sada haraju. Sezona je prehlada, a u zatvorenom prostoru se respiratorne infekcije šire.

Sezona gripa dostiže svoj vrhunac tek između decembra i januara, a sami simptomi su veoma slični prehladi.

Lekari su otkrili šta rade, a šta izbegavaju tokom hladnijih meseci kako bi ostali zdravi:

Nikada ne idu bolesni na posao

- Kada imam prehladu ili grip, ne idem na posao. Svi mi imamo odgovornost jedni prema drugima, a kada dolazimo bolesni, dovodimo druge u opasnost - rekao je dr Ričard A. Martinelo, profesor infektologije i pedijatrije.

Budući da se grip i prehlada šire putem respiratornih kapljica, najbolje je da ostanete kod kuće kada ste bolesni kako biste smanjili rizik od širenja. Čak i ako nemate simptome, ali znate da ste bolesni i dalje možete da prenesete drugima virus.

Kada su bolesni ne izlaze bez maske

Korona, Kovid, Pandemija, Omikron, Zaštita, Odelo, Maska, Rukavice
foto: Profimedia

Ponekad, naravno, moramo izaći napolje i kada smo bolesni, kaže Džon Svartzberg, profesor sa Univerziteta Kalifornija koji tada ne izlazi iz kuće bez kvalitetne medicinske maske, npr. N95 ili KN95.

- Svako sa respiratornom bolešću treba da nosi masku na javnim mestima u zatvorenom ili otvorenom ako se nalazi pored drugih ljudi - kaže on i dodaje da maska smanjuje rizik od izbacivanja respiratornih kapljica koje se šire vazduhom dok kašljete ili kijate.

Redovno perite ruke

- Nakon što rukama dodirnemo površine kontaminirane virusom, možemo da se razbolimo ako dodirnemo oči ili nos kontaminiranim prstima - objasnio je Martinelo.

Dovoljno se odmaraju

Važno je da se dovoljno odmarate dok ste bolesni, kaže dr Tamika Henri, porodična doktorka iz ustanove Unlimited Health Institute.

- Često i tada pokušavamo da sledimo svoj užurbani ritam, bez obzira na to kako se osećamo, a to može negativno da utiče na naše zdravlje. Dobra vest je da i san može da pomogne u bržem oporavku od prehlade ili gripa, jer simptomi mogu da traju i do dve nedelje - rekao je.

- Nedovoljno spavanja povezano je s povećanom upalom i oslabljenim imunološkim sistemom, što može da produži vreme potrebno za oporavak od bolesti - kaže Metju Veaver, instruktor medicine s "Harvard Medical School".

01:12

TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR!

(Espreso/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.