OVO SIROVO POVRĆE NAJBOLJE PRAZNI CREVA: Nećete ustajati sa WC ŠOLJE, na pijaci vam je PRED NOSOM
Ilustracija, Foto: ROBERT MICHAEL / AFP / Profimedia

paŽnja

OVO SIROVO POVRĆE NAJBOLJE PRAZNI CREVA: Nećete ustajati sa WC ŠOLJE, na pijaci vam je PRED NOSOM

U slučaju zastoja dužeg od pet dana, potrebno je posetiti lekara koji će istražiti uzrok opstipacije i predložiti najadekvatniji način za rešavanje tog problema poput uzimanja određene terapije ili davanja klizme

Objavljeno:

Skoro svaka osoba je nekad u životu imala problem sa opstipacijom. Za čak 14% ljudi u svetu, opstipacija je hronično stanje koje uzrokuje nadutost, nelagodu, a ponekad i bolove. Zato današnji blog posvećujemo istraživanju nekoliko proverenih načina na koje možete pokrenuti i ubrzati svoja creva na prirodan način.

Kako da znate da li patite od opstipacije?

Uobičajeni broj pražnjenja creva na nedeljnom nivou razlikuje se od čoveka do čoveka. Međutim, verovatno imate problem sa usporenim radom creva ako imate manje od tri pražnjenja nedeljno u kombinaciji sa nekim od sledećih simptoma:

Toalet papir, WC, WC šolja, Mala nužda, Velika nužda, Kupatilo, Toalet
foto: Profimedia

· Tvrda i/ili suva stolica

· Otežano i/ili bolno pražnjenje

· Osećaj da pražnjenje nije kompletno čak i kada do njega dođe

Ponekad i male promene u životnom stilu mogu mnogo pomoći crevima, posebno kod osoba koje se često susreću sa opstipacijom:

1. Obogatite ishranu vlaknima

Ishrana sa više vlakana dokazano pomaže kod pravilnog rada creva. Namirnice poput jabuka, sirove šargarepe ili avokada su bogate kako vlaknima, tako i vodom, pa stoga predstavljaju sjajan izbor za pokretanje creva.

2. Unosite dovoljno tečnosti

Preporuka o unošenju dva litra vode dnevno nije nešto čime se slepo morate voditi, ali imajte u vidu da je dehidratacija jedan od glavnih uzroka opstipacije. Kada organizam nije dovoljno hidriran, u crevima takođe bude manje vode što dovodi do stvrdnjavanja stolice i otežanog pražnjenja.

3. Bavite se fizičkim aktivnostima

Dugotrajne i problematične opstipacije najčešće viđamo kod nepokretne ili polu-pokretne populacije starijeg doba. Međutim, česta kombinacija kancelarijskog posla i izostanka fizičkih aktivnosti može usporiti creva i kod mlađih ljudi. Za normalan rad creva preporučljivo je bavljenje sportom ili duža šetnja makar tri puta nedeljno.

4. Izmasirajte stomak

Masaža stomaka ili abdominalna masaža može biti blagotvorna za rad creva, posebno kod starijih osoba koje se slabo kreću. Desetominutna masaža stomaka može dovesti do stimulacije creva kod lakših oblika opstipacije.

5. Ne odlažite odlazak u toalet

Jedna od negativnih posledica stalne žurbe i multitaskinga koje donosi moderno doba jeste to što naše bazične potrebe stavljamo na drugo mesto. Odlaganje odlaska u toalet u momentu kada osetite potrebu za tim može kasnije dovesti do otežanog pražnjenja. Dugo sedenje na wc šolji dok surfujete internetom takođe ne pomaže telu i mišićima da dovedu do kompletnog pražnjenja.

U slučaju zastoja dužeg od pet dana, potrebno je posetiti lekara koji će istražiti uzrok opstipacije i predložiti najadekvatniji način za rešavanje tog problema poput uzimanja određene terapije ili davanja klizme.

03:52

Od raka creva svake godine oboli 4500 ljudi

(Espreso/www.mobilnasestra)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.