KAD PROČITATE OVO DVAPUT ĆETE RAZMISLITI PIJETE LI KAFU NA PRAZAN STOMAK: Evo šta kažu stučnjaci...
Kafa, Foto: Printscreen/ Youtube/Chef Mladen

PREUKUSNO

KAD PROČITATE OVO DVAPUT ĆETE RAZMISLITI PIJETE LI KAFU NA PRAZAN STOMAK: Evo šta kažu stučnjaci...

Da li je kafa štetna po zdravlje?

Objavljeno:

Ako popijete kafu čim ustanete iz kreveta ili na prazan stomak, razmislite o tome kako ona potencijalno utiče na vas i vaše telo.

- Kafa može da podstakne proizvodnju želudačne kiseline, što može da izazove stomačne tegobe ili refluks kiseline, što je žgaravica - kaže stručnjak Kristina Manijan.

Kafa
foto: Printscreen

Lični izbor

Kafa takođe može da stimuliše proizvodnju kortizola u telu, hormona stresa. Iako je deo kortizola važan za regulisanje nivoa glukoze u krvi, krvnog pritiska i metabolizma, prevelike količine tokom dužeg vremenskog perioda mogu dovesti do hipertenzije, neregulisanog nivoa glukoze u krvi koji potencijalno može dovesti do dijabetesa i gubitka koštane mase.

Iako je lični izbor da odlučite kako i kada želite da probate tu prvu šoljicu u danu, stručnjak preporučuje malu užinu uz kafu, čak i ako niste sasvim spremni za doručak. Ovo pomaže kiselini u želucu koju proizvodi kafa.

Najveći uticaj na energiju imaće ako u kafi koristite zaslađivač, koji može da poveća nivo glukoze u krvi, odnosno da izazove nalet šećera, što će na kraju rezultirati krahom i učiniti da se osećate umorno nakon prve šoljice.

Crna kafa

Kafa, Napitak, Kakao
foto: Printscreen YouTube/Traditional Beauty Tips

Međutim, efekti tog zaslađivača u vašoj kafi mogu biti umereni onim što konzumirate pre ili uz šoljicu kafe, ističe Manijan, posebno ako taj obrok ili užina sadrži vlakna, proteine ili zdrave masti.

Ona predlaže komad voća, tvrdo kuvano jaje, tost sa puterom od kikirikija ili avokada, jogurt sa voćem ili granolom, sos od jabuke ili šaku orašastih plodova, piše B92.

Ako težite optimalnom zdravlju kroz rutinu kafe, Manijan kaže da je crna kafa poželjnija, a mlečni proizvodi ili alternative mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti su takođe u redu. Kada je reč o zaslađivačima, med ili javorov sirup imaju više koristi od šećera od trske jer je dobro poznato protivupalno sredstvo u telu. Međutim, sve ove opcije će izazvati skok nivoa glukoze u krvi.

Postoje i alternativni zaslađivači, poput aspartama, ali su povezani sa negativnim efektima na zdravlje, pa se ne preporučuju.

Ispijanje kafe na prazan stomak je individualni izbor, ali je svakako preporučljivo jesti uz šoljicu kafe, ako je moguće.

01:09

Tiha kafa kod Džanga

(Espreso/NajŽena/Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.