NASA TVRDI DA JE OVA BILJKA NAJBOLJA ZA ČIŠĆENJE TOKSINA IZ VAZDUHA: Traje i do 15 godina, a tek OVO...
Ilustracija, Foto: Printscreen/ Youtube/ Kill This Plant

obratite pažnju

NASA TVRDI DA JE OVA BILJKA NAJBOLJA ZA ČIŠĆENJE TOKSINA IZ VAZDUHA: Traje i do 15 godina, a tek OVO...

Ako ovoj lepoj biljci date odrgavarajuću svetlost i količinu vode, budite sigurni da će ona postati dugotrajan stanovnik vašeg doma, koja može da živi i 10 do 15 godina! Zanimljivo je da dracenu zovu još i zmajevo drvo ili ženski zmaj

Objavljeno:

NASA ju je uvrstila u jednu od najboljih za uklanjanje štetnih toksina iz vazduha, a ova sobna biljka je zaista pravi dragulj - ona je i vro dekorativna, lako se neguje, brzo napreduje i dugo traje. Dracene se razlikuju po veličini, obliku i boji, a postoji preko 120 vrsta, ali svima im je zajedničko što njihovi listovi rastu ka spolja i ka gore od centralne stabljike. Ona zadržava svoj uspravni izgled i to je čini savršenom za prazne zidove ili neiskorišćene ćoškove u stanu.

Ovo je jednostavna sobna biljka koja ne zahteva nikakav poseban trud oko održavanja i koja može da uspe i prilagodi se gotovo svakom okruženju. Dracena može značajno da poraste u visinu, pa je najbolje da je držite pod kontrolom uklanjanjem gornjeg dela biljke s vremena na vreme!

Ako ovoj lepoj biljci date odrgavarajuću svetlost i količinu vode, budite sigurni da će ona postati dugotrajan stanovnik vašeg doma, koja može da živi i 10 do 15 godina! Zanimljivo je da dracenu zovu još i zmajevo drvo ili ženski zmaj!

Evo kako se pravilno neguje!

Kućne biljke, Sobne biljke, Biljke, Cveće, Kuća, Sađenje
foto: Profimedia

Draceni je potrebna jaka, ali indirektna sunčeva svetlost. Direktna svetlost može da ošteti listove. Najbolje je da je postavite na dva metra udaljenosti od prozora, ili na mesto gde je u polusenci. Zimi možete da je stavite negde gde je sunčanije, jer zimska svetlost nije tako jaka kao letnja.

Istina je da draceni ne treba puno vode, ali je potrebno temeljno je natopiti svaki put kada se zemlja osuši. Učestalost varira od veličine biljke i kvaliteta zemlje, ali je preporuka zalivati je jednom u pet dana. Koristite filtriranu, destilovanu vodu ili kišnicu. Dracene preferiraju suvo tlo; vlažno uzorukuje gljivice i trulež korena. Tokom letnjih meseci se preporučuje da se dracena i orošava i tušira, a uvek joj treba s vremena na vreme obrisati prašinu sa listova.

Draceni je potrebna visoka vlažnost vazduha, a ako primetitie smeđe, lomljive vrhove to je znak da pati od nedostatka vlage. Ne reaguje dobro na suv vazduh i promaju, pa u ovakvim uslovima koristite ovlaživač ili saksiju stavite na posudu na kojoj ste stavili šljunak i pokvasili ga vodom.

Bonus saveti

** Koristite filtriranu vodu jer su ove biljke osetljive na soli i hemikalije koje se često nalaze u vodi sa česme

** Ako želite da smanjite veličinu biljke, jednostavno joj odrežite vrh, tokom vremena, novo lišće će ponovo izrasti na izrezanom mestu

** Ako vaša biljka ne napreduje, pokušajte da je premestite na mesto gde će dobiti više svetlosti

** Opadanje listova može da bude signal da ne zalivate dovoljno svoju dracenu! Svaki put kada je zalivate, natopite zemlju ravnomerno i temeljno

** Budite oprezni ako imate kućne ljubimce; sve dracene su otrovne za njih, pa je držite podalje!

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.