STARINSKI DOMAĆI PEKMEZ OD KAJSIJA: Omiljeni SRPSKI SLATKIŠ, kao stvoren za VREO HLEB i margarin (RECEPT)
Pekmez od kajsija, Foto: Printscreen/Youtube/kuhajipeci

preukusno

STARINSKI DOMAĆI PEKMEZ OD KAJSIJA: Omiljeni SRPSKI SLATKIŠ, kao stvoren za VREO HLEB i margarin (RECEPT)

Domaći pekez od kajsija koji će vas vratiti u detinjstvo

Objavljeno:

Srbi obožavaju pekmeze i domaće džemove. Napravite ovu domaću poslasticu i oduševitecelu porodicu!

Sastojci

  • 2 kg očišćenih kajsija
  • 700 g kristal šećera
  • 1 kesica Džemfix extra 2:1
  • 2 kašike kristal šećera
Kajsija, Kajsije
foto: Profimedia

Priprema

  1. Ja nikada ne radim pekmez odmah kada ima kajsija na pijaci već kupim kajsije na pijaci, operem ih i očitim od koštica, isečem na polovine i polovine kajsija stavim u zamrzivač na ravnu površinu da se pojedinačno zalede, pa kada se zalede prebacim u kesu i ostavim u zamrzivaču do upotrebe. Noć pre nego što ću raditi pekmez izvadim kajsije iz zamrzivača.
  2. Zaleđene polovine kajsija posipam šećerom. Posudu pokrijem da kajsije ne bi potamnile i ostavim preko noći da se odlede.
  3. Drugi dan počnem sa daljim radom. Naredni dan štapnim blenderom usitniti smesu. U jednu posudu izručiti sadržaj kesice Džemfix extra i pomešati ga sa 2 kašike šećera, te ostaviti pri ruci do upotrebe.
  4. Usitnjenu smesu kajsija staviti u veću šerpu te staviti kuvati na srednju temperaturu, uz stalno mešanje. Mešanje je potrebno da bi se masa jednolično kuvala, a ujedno da bi pekmez bio svetle boje. Nakon 20 minuta kuvanja (ako ostaje trag na dnu posude kada se prođe varjačom) dodati Džemfix sa šećerom i kuvati uz stalno mešanje 10 minuta.
  5. Smanjiti temperaturu. Uzeti malu šerpu i u nju prebacivati po 2 kutlače ukuvane smese i kuvati oko 5-8 minuta i odmah sipati u zagrejanu teglu.
  6. Postupak ponavljati dok se sva smesa ne utroši. Ostaviti tegle otvorene dok se pekmez u teglama ne ohladi i onda tegle zatvoriti. Ove godine sam od ove količine dobila 2 tegle od 750 gr. i još oko 300 gr.
01:43

DEVEDESET POSTO PLODOVA KAJSIJE PROPALO U ČAČANSKOM SELU! Stručnjaci za Kurir TV o gubicima: Da li ovo utiče na cenu?

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.