DŽEM OD KAJSIJA NEMA ŠANSE DA VAM POTAMNI UZ OVAJ TRIK: Napravićete najbolji do sada, samo pratite RECEPT
Džem od kajsija, Foto: Printscreen/Youtube/ Ukusna hrana

zimnica

DŽEM OD KAJSIJA NEMA ŠANSE DA VAM POTAMNI UZ OVAJ TRIK: Napravićete najbolji do sada, samo pratite RECEPT

Korak po korak do najukusnijeg džema koji vam sigurno neće potamneti

Objavljeno: 18:25h

Još uvek, tokom meseca jula imate vremena da spremite savršen džem od kajsija, dok je plod u sezoni. Polako na tezgama vidimo već ne toliko savršene plodove ove voćke, dovoljno slatke da se spremi najukusniji džem od svih.

Zato sa vama delimo orginalni recept za džem od kajsija, i nekoliko saveta i trikova kako da vaš džem ne potamni, kako da što duže ostane pogodan za upotrebu.

Ako kupujete kajsije sa pijace ili iz marketa, nećete moći toliko da kontrolišete zrelost kajsija, jer se na tezgama nađu one koje su ubrane, još uvek tvrde, ili one koje stoje toliko dugo, da su počele da trule, što ćete videti po mravima na kajsijama.

Kajsija, Kajsije
foto: Profimedia

Ovo je još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju. Kajsije koje sitno rastu, gotovo uvek daju tamniji džem od krupnih kajsija. Ako želite džem od kajsija da ne potamni, najbolje je da izaberete krupne zrele kajsije koje izgledaju zdravo.

Dužina stajanja kajsija u šećeru

Što duže kajsije, ali i bilo koje drugo voće stoji i oksidira to će više potamneti. Kajsije treba da stoje u šećeru neko vreme pre pripreme džema kako bi pustile svoje prirodne sokove, to je bitno da bi gustina džema od kajsija bila najoptimalnija.

Nemojte dužati kajsije u šećeru duže od 2 sata, jer ako stoje duže od toga, već ćete ih dobiti potamnele, a niste ni počeli sa kuvanjem. Naravno, nemojte zaboraviti da preklopite šerpu, kofu ili u čemu god držite kajsije sa šećerom. Možete staviti i samo mokru krpu preko.

Ovo je bitno jer ćete na ovaj način smanjiti kontakt voća sa vazduhom i sprečiti da u kajsije upadnu neželjeni insekti.

Kajsije
foto: Printscreen Youtube / Jelajelena Petrovic

Dužina kuvanja – najbitniji faktor da džem od kajsija ne potamni

Pitate se kako da džem od kajsija ne potamni? Dužina kuvanja je nešto što i te kako utiče na to kakva će boja džema biti. Prosto i jednostavno, što se džem duže kuva, to će biti tamniji.

Tu nastaje problem jer ne možete skinuti džem sa ringle prerano, jer onda neće biti dovoljno gust. Kad smo već kod gustine postoji jedan mnogo dobar trik kako da proverite da li je vaš džem dovoljno gust. Uzmite par kašičica i stavite na tacnicu, pa onda u frižider i tu ga ostavite do 15 minuta.

Tek onda ćete znati pravu gustinu džema, pa ako vam i dalje deluje previše retko kuvajte ga još pola sata.

No, da se vratimo na dužinu kuvanja. Kako da skratite vreme kuvanja, a da ne koristite aditive kao što su Džem-fiks. Ovaj aditiv će vam garantovati pravu boju džema i skratiti vreme kuvanja.

Ipak, ako želite sasvim prirodan džem i svetlu boju džema koju ćete dobiti korišćenjem isključivo voća i šećera, evo šta morate da uradite – nemojte sav džem kuvati odjednom.

Dakle, nemojte koristiti one ogromne lonce, sa dugačkim varjačama koje ste nasledili od majke i bake. Matematika je prosta, ako kuvate veću količinu džema, džem će se duže kuvati i samim tim će biti tamniji.

Džem od kajsija
foto: Printscreen/Youtube/ Ukusna hrana

Što znači da treba da kuvate manje količine u manjim loncima, time ćete smanjiti dužinu kuvanja. Ako želite džem od kajsija da ne potamni, dovoljno je samo kuvati ga oko dva sata u manjim šerpama. Dobićete oko 3 tegle džema, ali će izgledati tačno onako kako biste vi voleli.

Na kraju krajeva, sasvim je u redu da dobijete i džem koji je tamniji nego što bi trebalo. Mnogi kvalitet džema od kajsija određuju po njegovoj boji, ali ne mora nužno značiti da je tamniji džem od kajsija loš džem.

Džem od kajsija da ne potamni – recept

Sada kada znate kako da džem od kajsija ne potamni, daćemo vam proveren recept kako da spremite najukusniji domaći džem od kajsija.

Osnovni recept kako napraviti džem od kajsija

Sastojci:

– 2,5 kilograma zrelih kajsija,

– 1,5 kilograma šećera.

Što se kajsija tiče, kada se iz njih izvade košpica ostaće vam oko dva kilograma kajsija. Košpice možete osušiti na suncu i kasnije pažljivo izlupati čekićem i jesti njihovu unutrašnjost. Košpice kajsije su izuzetno zdrav i sadrže vitamin B17 koji se ratko nalazi u hrani. No, nemojte jesti više od par komada na dan, jer sadrže i cijanid.

Što se tiče šećera nemojte dodavati više šećera nego što je ovde napisano. Ovo su mere za prilično sladak džem od kajsija, te ako volite onaj koji je manje sladak, a ima više kiselkast ukus, preporučujemo vam da smanjite količinu. Na istu meru možete dodati i kilogram i 200 grama šećera.

Džem od kajsija
foto: Printscreen/Youtube/ Ukusna hrana

Priprema:

  1. Operite i oljuštite kajsije. Svaku od njih je potrebno iseći na 3, 4 dela. Potom u njih pospite kilogram i po šećera i ostavite ih da odstoje neko vreme, da puste vodu.
  2. Stavite šerpu sa kajsijama na ringlu i podesite na najjaču temperaturu. Tako kuvajte pola sata. Nakon nekog vremena, džem će postati tečan i na vrhu će se pojaviti pena.
  3. Ta pena predstavlja vazduh koji se penje na vrh i njega treba da pokupite kašikom sa džema. Nemojte ga ni slučajno ostaviti, jer će zbog pisustva vazduha u tegli džem trajati mnogo kraće, brže će se pokvariti.
  4. Nakon pola sata kuvanja smanjite temperaturu na minimum i ostavite tako da se krčka barem još pola sata. U poslednjih pola sata kuvanja, džem će početi da se zgušnjava. Zato je potrebno povremeno ga pomešati, kako se ništa ne bi zalepilo na dno.
  5. Dok se džem i dalje kuva operite tegle i stavite ih da se peku u rerni na temperaturi od 100 stepeni. Tegle su sterilne onog trenutka kada se osuše od vode. Prebacite kutlačom džem u tegle i ostavite još pola sata na temperaturi koja ne prelazi 100 stepeni u rernu, kako tegle ne bi pukle.
  6. Dovoljno je da držite onoliko dugo dok se na vrhu ne pojavi korica, to će dodatno produžiti vek trajanja džema. Na kraju, okrenite tegle džema naopako i ostavite tako da stoje neko vreme dok se ne vakumiraju. Ako želite da vaš džem od kajsija ne potamni, ovo je pravi način prirpeme.

Majke i snajke izvrsan recept sa kajsijama:

02:07

SNAJKA SE GUŠILA U SUZAMA! Htela da se pokaže, pa zabrljala! Seka je JEDVA smirila! Sad umesto po sosu pamtićemo je po suzama!

(Espreso/ Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.