SNIŽAVAJU HOLESTEROL KAO OD ŠALE: Ove namirnice pomažu da budete zdraviji, UZIMAJTE IH SVAKOG DANA
Namirnice, Foto: AP

lek iz prirode

SNIŽAVAJU HOLESTEROL KAO OD ŠALE: Ove namirnice pomažu da budete zdraviji, UZIMAJTE IH SVAKOG DANA

Holesterol je supstanca nalik masti koja se nalazi u svim ćelijama u našem telu, a najčešći uzrok visokog holesterola je nezdrav način života

Objavljeno: 25.09.2019. 17:34h
  • 2

Holesterol je supstanca nalik masti koja se nalazi u svim ćelijama u našem telu, a najčešći uzrok visokog holesterola je nezdrav način života. Međutim, postoji osam namirnica koje biste trebali uzimati ako želite prirodno sniziti nivo holesterola.

Zasićene masnoće, vrsta loših masnoća, nalaze se u mesu, ribi, jajima, maslacu, siru, prženoj, masnoj i prerađenoj hrani. Ova hrana uzrokuje da lipoprotein niske gustine, LDL (loša masnoća), povisi holesterol. Pušenje snižava HDL (dobru masnoću), posebno kod žena, piše klix.ba

foto: Profimedia

Prema rečima stručnjaka, holesterol je nevidljiva pretnja. Nutricionistkinja i klinički pedagog (UCT) Nasreen Jaffer objašnjava zašto nije uvek očigledno da imate problem.

“Nema mnogo vidljivih znakova da imate visok holesterol. Jedan uobičajeni znak, naprimer, uključuje masne naslage koje se pojavljuju u blizini očiju. Vrlo često se dešava da samo ako pacijenti imaju prve bolove u grudima ili srčani udar otkriju da imaju problem”, kazala je ona.

Zbog ovoga ona preporučuje da svi naprave test krvi barem jednom godišnje kako bi utvrdili nivo holesterola u krvi te da pokušaju uključiti ove namirnice u svoju dnevnu prehranu.

Paradajz Dodajte paradajz sos svojoj testenini ako želite da zadržite holesterol pod kontrolom. Paradajz je značajan izvor biljnog spoja koji se naziva likopen, koji smanjuje nivo LDL holesterola.

Zeleni i crni čaj Zeleni i crni čaj mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Zeleni čaj priprema se od nefermentiranog lišća, a crni čaj od potpuno fermentiranih listova iste biljke. Istraživači veruju da su katehini, vrsta antioksidansa koji se nalazi u čaju, odgovorni za ovo delovanje.

Bademi Pokazalo se da svakodnevno konzumiranje badema pozitivno utiče na zdravlje srca. Bademi snižavaju ukupni nivo holesterola za od tri do 25 posto. Nivo LDL-a snižavaju za od četiri do 35 posto, piše Health24.

foto: Profimedia

Zob

Zob je poznata kao superhrana. U jednom tajlandskom istraživanju su ljudima sa visokim holesterolom davane namirnice kao što su riža i zob i to četiri sedmice. Ljudi koji su jeli zob imali su za pet posto snižen ukupni holesterol i deset posto smanjene vrednosti LDL-a.

Jabuke Ispostavila se kao tačna izreka da jedna jabuka dnevno drži osobu dalje od lekara. Ovo korisno voće pomaže u suzbijanju faktora rizika koji su obično povezani s bolestima srca snižavajući nivo holesterola. Tipična jabuka ima oko četiri grama vlakana, što može pomoći u snižavanju ukupnog nivoa holesterola. Jabuke su bogate i rastvorljivim vlaknima, što je dobro za uklanjanje dodatnih masnoća iz tela. Konzumacija samo jedne jabuke dnevno može sniziti nivo LDL-a do 40 posto.

foto: Filip Plavčić

Maline Slatke i ukusne, maline snižavaju nivo LDL-a i podižu nivo HDL-a. Istraživači nagađaju da ovi povoljni učinci dolaze od visokih nivoa prirodnih antioksidanasa nazvanih polifenoli, spojeva koji bobičastom voću daju svetlu boju.

Leća Jedan od razloga da zavolite leću su vlakna. Rastvorljiva vlakna u leći formiraju lepljivu supstancu koja “hvata” holesterol i pomaže da on bude izbačen iz tela.

Maslinovo ulje Nezasićene (dobre) masti koje se nalaze u maslinovom ulju (te ulju kanola i oraha) imaju dodatnu korist u snižavanju nivoa LDL-a bez uticaja na HDL.

Bonus video:

(Espreso.rs/Lijekizprirode.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media