OVO AZIJSKO VOĆE JE IZVOR ZDRAVLJA: Leči upale, smanjuje krvni pritisak, a dobro je i kao AFRODIZIJAK
Jujuba, Foto: Profimedia

raste i na mediteranu

OVO AZIJSKO VOĆE JE IZVOR ZDRAVLJA: Leči upale, smanjuje krvni pritisak, a dobro je i kao AFRODIZIJAK

Pomaže sniženju krvnog pritiska i povišene telesne temperature; umiruje i zaceljuje osetljivu i oštećenu kožu; smanjuje napetost i bol u mišićima

Objavljeno:

Jujuba (lat. Ziziphus zizyphus), zvana još i žižola, čičimak, ćićindula i cicindra, a poznata i kao kineska datulja, drevno je azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu, pa tako i u balkanskim primorskim krajevima.

Bodljikavo stablo jujube vrlo je otporno na vrućinu i hladnoću. Na izmaku jeseni dozrevaju koštuničavi plodovi crveno-narančasto-smeđe boje od kojih se pripravljaju delicije za zimnicu.

Zavisno o sorti, plodovi su oblikom nalik šljivama, maslinama ili datuljama. Meso jujuba aromatično je, prijatnog slatko-kiselkastog ukusa, a jedu se sveže ili osušene.

Osušene jujube ukusom podsećaju na datulje, pa ih mnogi nazivaju zimskim datuljama. Od jujuba se pripremaju marmelade i sokovi. Plodovi se mogu i kandirati, ili “potopiti” u lozovači za aromatičnu lekovitu rakiju. Od plodova, lišća i kore jujuba dobivaju se lekoviti pripravci i čajevi.

Jujuba je bogata vitaminom C, raznovrsnim mineralima (kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum), voćnim kiselinama, vlaknima i snažnim antioksidansima - flavonoidima.

Jujuba ublažuje upale i probavne tegobe. Pomaže sniženju krvnog pritiska i povišene telesne temperature; umiruje i zaceljuje osetljivu i oštećenu kožu; smanjuje napetost i bol u mišićima. Koristi se i kao prirodni antidepresiv, a navodno je moćan afrodizijak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.