NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO KOJE NAMIRNICE UZROKUJU NAJTEŽE BOLESTI: Pazite se ovih stvari! JEDNA JE POSEBNO LOŠA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Studija

NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO KOJE NAMIRNICE UZROKUJU NAJTEŽE BOLESTI: Pazite se ovih stvari! JEDNA JE POSEBNO LOŠA

Studija je takođe pokazala da su loše prehrambene navike povezane sa 38 posto slučajeva raka debelog creva te sa skoro 26 posto slučajeva raka usne šupljine, ždrela i grkljana

Objavljeno: 30.05.2019. 18:22h
  • 4

Studija Univerziteta Tufts pokazala je da oskudan dijetetski režim i uopšteno loše prehrambene navike mogu uzrokovati približno isti broj slučajeva raka kao i konzumiranje alkohola.

Istraživači su saopštili da je njihova studija procenila da faktori vezani za ishranu mogu uzrokovati više od 80.000 novih slučajeva invazivnog raka ili oko pet posto od ukupnog broja među odraslim stanovnicima u SAD-u, prenosi Health24.

Naime, alkohol je povezan sa 4-6 posto slučajeva, prekomerna težina i gojaznost sa 7-8 posto, a fizička neaktivnost sa 2-3 posto slučajeva raka, navode autori studije.

Studija je takođe pokazala da su loše prehrambene navike povezane sa 38 posto slučajeva raka debelog creva te sa skoro 26 posto slučajeva raka usne šupljine, ždrela i grkljana.

Tačnije, tokom 2015. godine loša ishrana bila je povezana s više od 52.200 slučajeva raka debelog creva, više od 14.400 slučajeva raka usta, ždrela i grkljana, gotovo 3.200 slučajeva raka materice, više od 3.000 slučajeva raka dojke kod žena u postmenopauzi, 2.000 slučajeva raka bubrega, gotovo 1.600 karcinoma želuca i 1.000 karcinoma jetre.

Istraživači su takođe razmatrali specifične prehrambene navike povezane s rizikom od raka.

Smanjen unos integralnih žitarica bio je povezan s najvećim brojem i proporcijom slučajeva raka povezanih s dijetom, nakon čega je usledio smanjen unos mlečnih proizvoda, konzumiranje prerađenog ili crvenog mesa u velikim količinama, niska potrošnja povrća i voća te konzumiranje rafiniranih šećera.

Gojaznost je odigrala ulogu u oko 16 posto slučajeva raka povezanih s dijetom, pokazali su rezultati.

Muškarci u dobi od 45 do 64 godine, posebno Afroamerikanci i Latinoamerikanci, imali su najveću stopu rizika od nastanka raka povezanog s dijetom, u poređenju s drugim dobnim, polnim, rasnim ili etničkim grupama.

Studija je objavljena u časopisu JNCI Cancer Spectrum.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media