OVE SVAKODNEVNE NAVIKE SU UBICA BUBREGA: Proverite da li su ZDRAVI pomoću ovih pokazatelja!
Često mokrenje nije dobar znak, Foto: Profimedia

važni organi

OVE SVAKODNEVNE NAVIKE SU UBICA BUBREGA: Proverite da li su ZDRAVI pomoću ovih pokazatelja!

Neke svakodnevne navike koje nam se čine potpuno banalnima mogu itekako da štete našem zdravlju

Objavljeno:

Ne uzimajte brigu o zdravlju bubrega olako - oni su među najvažnijim organima tela.

Neke svakodnevne navike koje nam se čine potpuno banalnima mogu itekako da štete našem zdravlju.

1. Ne ispraznite bešiku na vreme

Nekada vam se dogodi da se jednostavno morate da se strpite pre nego odete da obavite svoje fiziološke potrebe, međutim to nikako nije dobro raditi dugo i često. Ako radite to svakodnevno, svakako prestanite jer šteti zdravlju vaših bubrega.

2. Ne pijete dovoljno vode

Vašim bubrezima, isto kao i bilo kojem delu tela, treba dovoljno vode. Manjak vode može dovesti do slabijega protoka krvi u vaše bubrege, a samim time ćete onemogućiti bubrezima izbacivanje štetnih materija putem mokraće.

3. Jedete previše soli

Konzumiranjem preterane količine soli možete da naškodite celom organizmu, ne samo svojim bubrezima. Međutim, upravo iz razloga što u bubrege ode najveća količina soli, dogodi se da oni postaju najizloženiji toj nezdravoj navici. Previše soli u organizmu više će aktivirati bubrege što dalje pak može dovesti do dehidracije i manjka vode u organizmu koja je, kako je rečeno, nužna za pravilno funkcionisanje celog organizma.

4. Previše proteina

Proteini su nužni našem organizmu. Oni koji se aktivno bave sportom, odnosno koji aktivno rade na povećanju mišićne mase posebno su upoznati sa tim. Međutim, preterivanje s proteinima nepovoljno će delovati na zdravlje bubrega.

5. Previše alkohola i cigareta

Alkohol i cigarete nemaju nikakve koristi za vaše zdravlje. Isto kao što štete vašem celom organizmu, na meti su i bubrezi. Možete se dovesti do slaboga protoka krvi u bubrege zbog čega će se blokirati izbacivanje toksina za što su inače bubrezi zaduženi.

6. Previše kofeina

Iako kofein ima itekakvih koristi za vaše zdravlje, trebalo bi da ograničite unos na maksimalno 3 šolje dnevno kako biste sačuvali zdravlje svojih bubrega, a time i celoga organizma.

7. Ne spavate dovoljno

San je jedan od najvažnijih preduslova za dobro zdravlje. Malo spavanja sna neće omogućiti vašim bubrezima potreban.

Sedam znakova da bubrezi ne funkcionišu

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu s vašim bubrezima budući da su oni glavni filtratori. Oticanje nekih delova tela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme s bubrezima.

2. Promene u urinu

Trebalo bi da obratite pažnju na promene u urinu vezane za učestalost uriniranja, boju i sl. Proizvodnja urina jedan je od glavnih zadataka bubrega, stoga je logično da promene u urinu ukazuju na promjene u bubrezima. Neke od promena koje možete primetiti, a koje signaliziraju na moguće probleme, su:

- uriniranje je bolno

- postoje tragovi krvi u urinu

- uriniranje je postalo retko

- budite se tokom noć i po nekoliko puta

Čuvajte bubrege
Čuvajte bubrege foto: Printscreen/Youtube

3. Mučnina i povraćanje

Ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetnematerije iz organizma kako bi inače trebalo. Tada vaše telo pronalazi načine da izbaci toksine i to često - povraćanjem.

4. Osećajte preteran umor

Svakom se dogodi dan da je umoran, neraspoložen uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim,umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto s vašim bubrezima nije u redu.

5. Anemija

I anemija je povezana s nedostakom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih ćelija. Stoga, ukoliko ste anemični, prekontrolišite i bubrege.

6. Osip i svrab

Kada štetne materije ne izlaze kroz urin nego se zadržavaju u organizmu, to može rezultirati promenama koje će biti vidljive i na površini kože. Stoga, čak i ova pojava za koju često misli kako će proći sama od sebe može biti jedan od prvih znakova za uzbunu kada je u pitanju zdravlje bubrega.

7. Loš ukus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumiliraju u vašem telu. To može uzrokovati ukus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema isti ukus.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.