MOJA ĆERKA IMA SAMO 15 GODINA, A ŽELI DA ODSTRANI MATERICU: Problem s kojim se ova žena suočila ne biste nikom poželeli!
Foto: Shutterstock

POREMEĆAJ

MOJA ĆERKA IMA SAMO 15 GODINA, A ŽELI DA ODSTRANI MATERICU: Problem s kojim se ova žena suočila ne biste nikom poželeli!

Tablete, posete psihijatrima, razgovori, meditacija... ništa nije pomoglo mladoj Grejs da reši problem

Objavljeno: 18.06.2018. 23:14h
  • 1

Jak i ozbiljan predmenstrualno distrofični poremećaj naveo je 15-godišnju Grejs da želi da uradi histerektomiju i to - što pre. Ova 15-godišnjakinja biće treća generacija žena u njenoj porodici koja će odraditi histerektomiju, ali ne za 20, 30 godina, kao što su one uradile, već sad i odmah.

- Niko ne zna kroz šta prolazim. Osećam se izolovano - rekla je ona za BBC.

Menstrualni bolovi znaju da joj traju danima i da za to vreme ne može ništa da radi, ali ono najgore jeste to da je nekoliko puta izgubila kontrolu i nasrnula na drage osobe. Problem s kojim je suočena doveo je do toga da već sa 13 godina počinje da pije kontraceptivne pilule, koje joj ništa dobro nisu donele, već je postala, kako kaže za BBC nasilnija.

Tablete, posete psihijatrima, razgovori, meditacija... ništa nije pomoglo mladoj Grejs da reši problem, već je dovelo do toga da svakim danom sve više i više ulazi u probeleme sa svih strana.

Sve dok jednog dana njena majka Elizabet nije čula na radiju priču o predmenstrualnom distrofičnom poremećaju. Tada je shvatila da njena ćerka ima sve simptome koje to stanje nosi sa sobom, a onda je ubrzo i pronašla doktora koji je specijalizovao hormonsku terapiju za predmenstrualni distrofični poremećaj. Ona je već neko vreme na toj hormonskoj terapiji.

Grejsina majka Elizabet je takođe odradila histerektomiju, ali kada je ima 42 godine, zbog bolnog ulaska u menopauzu.

- Postoji mogućnost da ćete se osećati manje ženom jer nemate matericu, ali nema veće sreće kada se toga oslobodite - rekla je Elizabet i dodala da je njena majka takođe odradila histerektomiju kada je imala 35 godina.

Kako navodi, iako su svi upoznati sa Grejsinim problemom, ona i dalje smatra da nije pronašla pravo rešenje.

- Mislim da će Grejs i dalje želeti da odradi histerektomiju - objašnjava njena majka za BBC.

Prema istraživanjima lekara koji se bave ovim stanjem, histerektomija je dobro rešenje, ali teško da bi neko od lekara obavio operaciju na njen zahtev. Svi smatraju da će Grejs sigurno promeniti mišljenje kada bude bila starija, dok ona to demantuje.

- Ne želim da imam decu jer ne želim da prolaze kroz ono što ja prolazim. Istina, danas imam više dobrih nego loših dana, ali volela bih da što pre dođe do te operacije. Samo želim da živim normalno - zaključuje ona.

Bonus video

prof. dr Aleksandar Đukić endokrinolog, Klinički centar Kragujevac – o lečenju varijabilnosti glikemije

(Espreso.rs/ BBC)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media