POTRESNA IZJAVA ŽENE KOJA JE TRI GODINE IMALA POGREŠNU DIJAGNOZU: Zanemareni simptomi TUMORA doveli do POSLEDICA
Ilustracija žene koja je otkrila da ima tumor, Foto: Profimedia

potresno

POTRESNA IZJAVA ŽENE KOJA JE TRI GODINE IMALA POGREŠNU DIJAGNOZU: Zanemareni simptomi TUMORA doveli do POSLEDICA

Agonija 60-godišnje majke koja je trajala tri godine

Objavljeno:

Doktori su joj rekli da prolazi kroz menopauzu - ali njeni simptomi su zapravo bili tumor na mozgu.

Karen Grifits, iz Istborna u Saseksu, prvi put je zatražila pomoć 2018. godine.

Evo šta se zapravo desilo:

Karen je ukazala na promene koje je primetila da se dešavaju. Njen puls u glavi je promenio ritam i bio je ubrzaniji, a u ušima joj je odzvonjavalo. Otprilike u isto vreme, počela je da pati od jutarnjih glavobolja, da se bori sa govorom i gubi tok misli.

Gospođa Grifits je više puta posećivala svog lekara opšte prakse, ali se osećala kao da je bacala vreme. Jedan od mnogih doktora koje je tada posećivala, tvrdio je da su njeni simptomi najverovatnije bili posledica menopauze, kroz koju je prolazila u to vreme.

Ilustracija glavobolje
Ilustracija glavoboljefoto: Profimedia

U aprilu 2021, kada je "puls ili kucanje" u njenom uhu postalo toliko glasno da bi je probudilo noću, gospođa Grifits je upućena specijalisti za uho, grlo i nos. Poslata je na magnetnu rezonancu u Opštu bolnicu Istborna gde je otkriveno da ima benigni tumor na mozgu. Prisećajući se svojih poteškoća u postavljanju dijagnoze, gospođa Grifits je rekla:

"Patila sam od simptoma više od tri godine i postepeno su se pogoršavali. Pored toga, prolazila sam kroz menopauzu, a dobro je poznato da to može da izazove glavobolje i poteškoće u koncentraciji. Sva tri mogu biti posledice tumora na mozgu."

Gospođa Grifits je tvrdila da su, kako kaže, "jedna od ključnih stvari koje su propuštene" bile glavobolje koje su se javljale kada se probudila. Ovo je poznata pojava kod pacijenata sa tumorom na mozgu. Pored pulsirajućih bolova, gospođa Grifit je rekla da je njen pulsirajući tinitus, buka koja je čula u uhu, "postajao sve gori, ali mi je rečeno da ne brinem o tome".

Rekla je: "Po mom iskustvu, oni (lekari) ih vrlo spremno zanemaruju i umesto toga okrivljuju nešto drugo. Moji simptomi su dugo bili zanemareni, uprkos tome što su se stvari stalno pogoršavale. Na kraju sam se osećala kao da sam bacila vreme uzalud. Gledajući u prošlost, sada shvatam da je sve bili prilično opasno."

Ilustracija žene u bolnici
Ilustracija žene u bolnicifoto: Profimedia

Oko 16.000 Britanaca ima dijagnozu tumora na mozgu svake godine, ili otprilike jedna dijagnoza tokom svaka dva sata. Neki su kancerogeni. Drugi, poput gospođe Grifits, su benigni. Govoreći o svom skeniranju u aprilu 2021., gospođa Grifits je rekla:

"Konsultacije koje sam imala bile su detaljnije. Mogla sam da kažem da je zaista slušao šta govorim. Mogla sam da vidim kako mi se lice zamagljuje dok sam objašnjavala da je jednostrani pulsirajući tinitus bio toliko glasan da bi me probudio."

Skeniranje je otkrilo da je kvržica u njenom mozgu pritiskala gornju sagitalnu sinusnu venu, koja se proteže duž gornjeg dela mozga i putuje od oblasti blizu vašeg nosnog prolaza do zadnjeg dela vaše lobanje. Pritisak na venu može izazvati neku vrstu tinutusa. Nakon skeniranja, gospđa Grifits je upućena neurohirurgu koji ju je savetovao o rizicima od tumora. Dodala je:

"Prilično sam rano shvatila da je tumor benigni, kao i to da je bio pričvršćen za veliku venu koju je gurnuo na jednu stranu. Neurohirurg me je obavestio o rizicima koji su, između ostalog, rizik po život. U početku sam bila u neverici pa sam se bacila na posao kao da se ništa nije dogodilo."

Osim što je dobila sopstvenu dijagnozu, iste nedelje, gospođa Grifits je saznala da njena majka, Džilijan Stivens, 83, umire od raka. Ne želeći da poveća bol svoje porodice, gospođa Grifits je tajila svoj tumor.

U martu 2022., gospođa Grifits je imala operaciju uklanjanja tumora u Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurohirurgiju u Londonu. Hirurzi nisu mogli da uklone ceo tumor, što znači da postoji rizik da ponovo izraste. Čak i nakon opracije, ona i dalje ima noćne napade kao razultat lokacije tumora koji je ostao. Sada gospođa Grifits ima redovna skeniranja kako bi doktori pratili njeno stanje.

"Bilo je zaista teško nositi se sa posledicama operacije. Moj govor, pamćenje i ravnoteža se postepeno poboljšavaju. Nisam se vratio da posao od septembra 2021. Moji poslodavci su bili fantastični i nadam se da ću se uskoro vratiti na posao."

BONUS VIDEO:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/MailOnline/Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.