NIKADA VIŠE NEĆETE PITI SODU BIKARBONI NI INHALIRATI SE VRELOM VODOM: Evo šta lekari kažu o PRIRDONIM LEKOVIMA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

morate znati!

NIKADA VIŠE NEĆETE PITI SODU BIKARBONI NI INHALIRATI SE VRELOM VODOM: Evo šta lekari kažu o PRIRDONIM LEKOVIMA

Evo pta lekari misle o prirodnim lekocima

Objavljeno:

Kada grlo zaboli, većina nas odmah poseže za toplim čajevima, ispiramo usnu duplju žalfijom i inhaliramo se sve kako bismo zagrejali i otopli sekret koji se "nahvatao" na grlu i izaziva probleme. Jedan od ovih čestih tretmana predstavlja veliku grešku.

Zapravo, on samo povećava rizik od ozbiljnih komplikacija. Otorinolaringolog Vladimir Zajcev je upozorio sve koji imaju ovaj čest simptom u zimskom periodu da se ne inhaliraju, odnosno da ne udišu paru. U ovom slučaju, grlo je izloženo toploti, što može da izazove edem (otok) tkiva. S obzirom na to da je sluznica upale grla već otečena, ako se stvori edem prilikom udisanja pare, to samo može da dovede do gušenja.

"Vrelina povećava otok i može da ugušiti pacijenta", ističe Zajcev, a prenose prenosi publikacija “Argumenti i činjenice”.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Još jedna opasna greška, na koju je ukazao doktor, jeste lečenje upale grla petrolejem, nekada popularnim domaćim "lekom" za grlobolju, koji se još uvek ponegde praktikuje u Srbiji.

"Ovaj metod je ekstremno opasan i može da izazove razne kancere, kao što su rak korena jezika, usne duplje, krajnika, larinksa..."

Postoji još nekoliko domaćih lekova koji se u našoj zemlji izuzetno često koriste kod problema sa grloboljom, a to je ispiranje grla rastvorima sa dodatkom sode bikarbone, soli i joda. Rezultat ovakve terapije, a posebno ako se preteruje, jeste isušivanje sluzokože, pa čak i opekotine.

Bonus video:

04:52

DOPING I ALKOHOL NIKAKO NE IDU ZAJEDNO! Doktor Miljko Ristić: Tako slabi aorta, a kad njen zid pukne, TO VAM JE SMRT NA TERENU

(Espreso/NajŽena/Slobodanka Ćorić/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.