UZ OVU HRANU ĆETE PODIĆI NIZAK HOLESTEROL: Ovo SRBI obilaze u ŠIROKOM LUKU, a IZVOR JE ZDRAVLJA
Ilustracija, Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

REŠENJE ZA HLESTEROL

UZ OVU HRANU ĆETE PODIĆI NIZAK HOLESTEROL: Ovo SRBI obilaze u ŠIROKOM LUKU, a IZVOR JE ZDRAVLJA

Ukoliko vam je nizak HDL holesterol, ovo je hrana koja će vam pomoći da ga podignete

Objavljeno: 10:30h

Jako je bitno zbog holesterola da unosite sve tipove masnoće u telo, svaki tip ishrane mora se prilagoditi svakom organizmu posebno!

Namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama su obavezne za osobu koja želi da poveća nivo dobrog holesterola.

Redovno jedite ribu bogata masnim kiselinama omega-3 grupe, koristite maslinovo ulje, ali i laneno seme i koštunjavo voće, poput oraha, badema i pistaća.

Zasićene masti, koje se nalaze u određenim tipovima mesa i mlečnim proizvodima, će pokrenuti produkciju lošeg holesterola, tako da bi bilo najbolje da njihov unos smanjite što više možete.

Trans masti su najgora vrsta lipida za ljudski organizam, pa preporučujemo da njih u potpunosti izbacite iz ishrane.

Kao primeri izvora trans masnoća, ističu se margarin i grickalice poput krekera i čipsa.

Ljudi, čija se ishrana bazira isključivo na testeninama i hlebu od belog brašna i belom šećeru, imaju u svom telu manji procenat dobrog holesterola od osoba koje redovno unose proizvode od integralnog brašna, sveže voće i povrće, proteine i zdrave masti.

Za to su krivi jednostavni ugljeni hidrati, koji se inače nalaze u sastavu hrane pripremljene sa belim brašnom i šećerom od repe.

Svi uneti jednostavni ugljeni hidrati se konvertuju u glukozu, koja je poznata i kao šećer u krvi, a ona se može odmah iskoristiti u telu ili sačuvati za kasniju upotrebu u vidu zaliha.

Naravno, preterivanje sa količinama daće kao rezultat smanjen dobar holesterol, a povećan loš holesterol.

Fokusirajte se na složene ugljene hidrate, a njih ćete naći u mahunarkama i voću. Oni se lakše razlažu i kraće deponuju u organizmu, a ćelijama daju mnogo više energije od jednostavnih ugljenih hidrata.

Vlaknasta hrana, koja se lako vari, poput voća, povrća i semenki, dokazano podiže nivo dobrog holesterola u vašem ogranizmu.

Osim toga, unosom lako svarljivih vlakana brzo ćete se rešiti suvišnih kilograma, što će dodatno pomoći kod uvećanja dobrog holesterola, pa čak i smanjenja nivoa lošeg holesterola.

Za početak, za doručak konzumirajte tost hleb od integralnog brašna ili ovsenu kašu sa voćem.

Zaštitićete sebe od oboljenja koje zahvataju kardiovaskularni sistem, kao i od dijabetesa. Normalizovaćete i krvni pritisak.

Određene doze vitamina B3 (niacina) uvećavaju količine dobrog holesterola u telu za čak 20%.

Lekari ga često preporučuju kod osoba koje pate od problema sa visokom lošim holesterolom, ali je i u slučaju podizanja dobrog holesterola od velikog značaja.

Najbolje bi bilo da ga unosite upravo putem ishrane, a namirnice koje su bogate ovim vitaminom jesu zeleno povrće, osušena džigerica, riba i neprerađene žitarice.

Ukoliko se odlučite za suplemente na bazi niacina, konsultujte se sa izabranim lekarom pre upotrebe istih.

NAJZNAČAJNIJE NAMIRNICE KOJE ĆE POVEĆATI DOBAR HOLESTEROL

Maslinovo ulje
foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

1. Maslinovo ulje može povećati dobar holesterol

Nezasićene masne kiseline u ovoj vrsti ulja pomažu kod regulisanja nivoa HDL-a u vašem telu. Sve antioksidativne komponente iz njega se vezuju za čestice dobrog holesterola, pa tako štite HDL od oksidativnog stresa i njegovog naglog smanjenja.

Povećavaju količine dobrog holesterola, kao i kvalitet istog.

Umesto putera i hrane spremljene u svinjskoj masti i suncokretovom ulju, jedite sveže ili skuvane namirnice sa malo maslinovog ulja.

Ovo ulje je veoma zdravo, ali ne treba preterivati sa količinama, jer je visokokalorično.

Iseckajte na kockice papriku, krastavac, paradajz i crni luk. Dodajte malo maslinovog ulja, limunovog soka i pasiran čen belog luka i dobićete savršenu salatu za povećanje dobrog holesterola.

2. Crveno vino za povećanje nivoa dobrog holesterola

Činjenica da je alkohol značajan za ljudsko zdravlje je isuviše dobra da bi bila istinita. Verovali ili ne, ako pijete kvalitetno, crveno vino, nivo dobrog holesterola će vam garantovano ’’skočiti’’, a smanjiće se i verovatnoća da ćete dobiti neku srčanu bolest.

Antioksidanti u semenu i ljuspici grožđa, uspešno štite krvne sudove od začepljenja.

Ključ je u umerenosti, a sasvim dovoljno je da žena popije jednu čašu vina dnevno, a muškarac dve.

U slučaju da imate bolesnu jetru ili dijabetes, ipak preskočite ovaj prirodan lek.

Svoju dnevnu dozu vina najbolje podelite na pola i konzumirajte svaku polovinu nakon nekih od glavnih obroka.

3. Avokado

Predstavlja izvor mononezasićenih masnih kiselina, koje su veoma značajne za čoveka, ali samo ako se unose u određenim količinama. Avokado je bogat i vitaminima, mineralima i vlaknima.

Od vitamina se posebno ističu B, C i K. Ako svaki dan pojedete jedan avokado, imaćete zdravo srce i kardiovaskularni sistem, a ćelije u vašem telu će konstantno dobijati neophodnu energiju.

Prema nekim studijama, smatra se da može služiti i kao prevencija tumora.

Ispasirajte avokado i njime namažite parče integralnog hleba. Možete ga i iseckati i ubaciti u salatu.

Badem, Bademovo mleko
foto: Profimedia

4. Badem je odličan za uvećanje dobrog holesterola

Kao što smo rekli, koštunjavo voće je odlično za uvećanje dobrog holesterola, a posebno preporučujemo bademe. Predstavljaju savršenu užinu punu antioksidanata, proteina i lako svarljivih vlakana.

Olakšavaju rad srca i pročišćavaju krvne sudove. Pomoći će vam i da brže smršate. Dokazano je da smanjuju rizik od nastanka raka.

Neka vaša dnevna doza bude dvadeset badema. To je sasvim dovoljno da zadovoljite potrebu za grickalicama i iskoristite sve pozitivne osobine ovog koštunjavog voća.

5. Ovsena kaša za smanjenje lošeg i povečanju dobrog holesterola

Redovno konzumiranje ovsene kaše pomaže u smanjenju lošeg i povećanju dobrog holesterola. U jednom od mnogobrojnih istraživanja, učesnici koji su svakodnevno jeli ovsenu kašu za doručak u periodu od 60 dana smanjili su LDL za 20%.

U istoj vrednosti je povećan dobar holesterol.

Ovakav obrok je pun dijetalnih vlakana i složenih ugljenih hidrata. Upravo ti sastojci regulišu raspoređivanje i apsorpciju lipida u telu.

Za kašu upotrebite lomljene ovsene pahuljice. Kuvajte kašu u vodi ili biljnom mleku.

Bonus video: Lekar o aspirinu

02:28

LEKAR UPOZORAVA: PAŽLJIVO SA ASPIRINOM! Može da pomogne, ali može i OZBILJNO DA UGROZI ZDRAVLJE! Preporučuje sa u ovim slučajevima

(Espreso/Prirodnolecenej)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.