OVA JUTARNJA NAVIKA VAM SKROZ UNIŠTAVA HOLESTEROL: Uopšte nije ZDRAVA kako mislite, odmah ćete je STOPIRATI
Ilustracija, Foto: Wladimir Bulgar / Alamy / Alamy / Profimedia

vaŽno

OVA JUTARNJA NAVIKA VAM SKROZ UNIŠTAVA HOLESTEROL: Uopšte nije ZDRAVA kako mislite, odmah ćete je STOPIRATI

Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva "skoka" masnoća uzrok nepravilna ishrana. Stanja poput sma­njene funkcije tiroidne žlezde (hipotireoza), dugogodišnje pušenje, unos velikih količina kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija, takođe doprinose ovom poremećaju

Objavljeno: 08:53h

Maksimalno smanjite unos kafe (prihvatljive su jedna do dve šolje dnevno), gaziranih napitaka i alkohola. Veliku količinu holesterola sadrže i školjke, lignje, crveno meso i jaja.

Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva "skoka" masnoća uzrok nepravilna ishrana. Stanja poput sma­njene funkcije tiroidne žlezde (hipotireoza), dugogodišnje pušenje, unos velikih količina kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija, takođe doprinose ovom poremećaju.

Semenke i začini

Kako je jedan od glavnih "krivaca" za povišeni holesterol loša ishrana, ovo je najvažnija promena koju bi trebalo sprovesti. Iz ishrane treba izbaciti masnu, tešku i prženu hranu, beli šećer, rafinisane ugljene hidrate, nezdrave slatkiše i grickalice.

Od holesterola su pre svega ugroženi krvni sudovi

Ishrana, Holesterol, Nadutost
foto: Profimedia

Maksimalno smanjite unos kafe (prihvatljive su jedna do dve šolje dnevno), gaziranih napitaka i alkohola. Veliku količinu holesterola sadrže i školjke, lignje, crveno meso i jaja.

S druge strane, bitno je povećati unos sledećih namirnica:

ovas, ječam, lanene i čija semenke i ostale integralne žitarice i semenke

voće, posebno jabuke, grožđe, jagode, borovnice, ananas i agrumi

soja i tofu

orašasti plodovi (orasi, bademi…)

povrće, posebno krastavac, cvekla, celer, paradajz, crni i beli luk

začini (cimet, biber), đumbir (sveži ili sušeni)

maslinovo ulje

zeleni čaj

Omega 3 masne kesiline poboljšavaju odnos između "lošeg" LDL i "dobrog" HDL holesterola, deluju protiv upale, sma­njuju "lepljivost" krvi, te je riba u ovom slučaju mnogo više od zamene za meso. Neka cilj bude da se riba nađe tri puta nedeljno na vašoj trpezi, čak iako će to biti konzerva sardine. Najbolji izbor su sveža skuša, tuna i losos, a zanimljivo je da tuna, kada je konzervirana, gubi skoro sva svoja korisna ulja, dok ih sardine i većina drugih riba zadržavaju.

Neka se riba nađe tri puta nedeljno na vašoj trpezi

pijaca, Zeleni venac, Hrana, Ribarnica, riba, Šaran
foto: Tamara Trajković

Ukoliko ne možete bez crvenog mesa, probajte divljač. Meso divljači ima samo delić masnoće od količine koja se nalazi u mnogim vrstama govedine koje se prodaju u supermarketima.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.