KARDIOLOG UPOZORAVA NA ULJE KOJE SRBI MASOVNO KONZUMIRAJU: Svi mislite da je ZDRAVO, a istina će vas RAZORUŽATI
Ulje, Foto: Espreso.co.rs

paŽnja

KARDIOLOG UPOZORAVA NA ULJE KOJE SRBI MASOVNO KONZUMIRAJU: Svi mislite da je ZDRAVO, a istina će vas RAZORUŽATI

Stručnjaci preporučuju da budete oprezni kada je u pitanju upotreba kokosovog ulja u ishrani

Objavljeno:

Sprovedena je studija koja je proučavala uticaj različitih namirnica poput putera, masti, goveđeg i kokosovog ulja na nivo lošeg holesterola. Cilj istraživanja bio je utvrditi koja namirnica ima najveći uticaj na podizanje nivoa lošeg holesterola. Rezultati su iznenadili mnoge.

Brza pretraga na internetu otkriva mnoge članke koji snažno preporučuju kokosovo ulje za sve, od poboljšanja pamćenja do unapređenja zdravlja srca. Međutim, stručnjaci iz Klinike Mejo izražavaju zabrinutost i upozoravaju potrošače, posebno u vezi sa zdravljem srca. Iako kokosovo ulje može imati povoljne efekte na kožu, preporučuju da budete oprezni kada je u pitanju upotreba ovog ulja u ishrani.

Kokos, Kokosovo ulje
foto: Profimedia

Kardiolog dr Stiven Kopecki ističe da kokosovo ulje nije dobro za zdravlje srca, jer povećava nivo lošeg holesterola. On se oslanja na studiju sprovedenu pre četrdeset godina, koja je uporedila uticaj različitih masti na nivo lošeg holesterola, pri čemu je kokosovo ulje pokazalo najveći uticaj. Dr Kopecki objašnjava da iako je kokosovo ulje biljnog porekla, ima visok sadržaj zasićenih masti koje se pretvaraju u holesterol kada se unesu u organizam. Kao rezultat toga, kardiolog preporučuje izbegavanje konzumiranja kokosovog ulja, dok kokosovu vodu i povremene pahuljice u salatama ili desertima smatra prihvatljivim opcijama.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.