ALERGIČNI STE NA GLUTEN?! 7 žitarica u kojima možete uživati do mile volje! (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

za bolje zdravlje

ALERGIČNI STE NA GLUTEN?! 7 žitarica u kojima možete uživati do mile volje! (FOTO) (GIF)

Bezglutenska ishrana je često problematična za sve one koji su intolerantni na njega, a kuvanje obroka obično predstavlja svakodnevne muke...
Objavljeno:

3. Amarant Ova namirnica potiče iz Južne Amerike i bogata je vlaknima i vitaminom C. Uzgaja se više od osam hiljada godina. Sadrži dvostruko više kalcijuma od mleka i triput više vlakana od pšenice. Ova visokonutritivna žitarica je bogata mineralima kao što su kalijum, bakar, magnezijum, mangan, fosfor, vitaminima A, B6, C i K, folnom kiselinom i riboflavinom.

foto: wikipedia / Adrián Cerón

Osim što je pogodna za osobe intolerantne na gluten, korisna je i za osobe koje imaju problema s holesterolom, hipertenzijom ili imaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Redovna ishrana amarantom štiti tkivo od starenja i pomlađuje organizam, jača imunitet, reguliše probavu, jača kosti, ujednačuje pritisak i pomaže kod anemije i pothranjenosti. Može se koristiti za pripremu hleba i kolača, a odlično se uklapa i u salate, supe i kao alternativa za pirinač uz povrće ili meso.

foto: giphy

4. Heljda Heljda je žitarica slična pirinču, bogata belančevinama koje su kvalitetnije nego kod drugih žitarica. Sadrži vitamine B1 i B2, a od minerala gvožđe, fosfor i jod. Heljda je tradicionalno seljačko jelo koje se može davati i stoki, a ljudi je najčešće jedu u obliku kaše. Heljdino brašno koristi se u pripremi testenina, hleba, pice, kolača, pa čak i palačinki jer je lako probavljiva namirnica.

foto: Thinkstock

5. Zob Zobene pahuljice su postale ogledan primer zdravog početka dana zbog velike količine vlakana i proteina koje sadrži. Iako će mnogi reći da zob sadrži gluten, ona je u pravilu ne sadrži. Razlog zbog kog mnogi nutricionisti ne preporučuju zob osobama koje negativno reaguju na gluten je to što je često kontaminirana pšenicom. Da biste bili sigurni da možete konzumirati bezglutensku zob, potražite na deklaraciji oznaku gluten-free koja bi trebala da bude garancija da se ta zob uzgajala daleko od polja pšenice.

foto: giphy

Takva zob je sigurna za 95 procenata obolelih od celijakije, a preporučena dnevna količina zobi je 50 do 60 grama. Ako se odlučite da je unesete u svoju ishranu, preporučljivo je da pratite serumska antitijela (tTg) da biste bili sigurni da ne spadate u onih 5 procenata osetljivih na zob.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.