za bolje zdravlje
ALERGIČNI STE NA GLUTEN?! 7 žitarica u kojima možete uživati do mile volje! (FOTO) (GIF)
1. Pirinač Svima dobro poznata namirnica koju redovno upotrebljavate u kuhinji je pirinač, on ne sadrži gluten i bogat je tiaminom. Koliko je raširen, govori i podatak da godišnja proizvodnja pirinča u svetu iznosi 600 miliona tona.
Od svih vrsta pirinča, najviše se preporučuje integralni pirinač koji je bogatiji vlaknima nego što je klasičan beli pirinač, dok je za dijabetičare pogodan basmati pirinač dugog zrna koja ima srednji glikemijski indeks, zbog čega se lakše probavlja i uravnotežuje nivo šećera u krvi.
2. Kukuruz Kukuruz i kukuruzno brašno su izrazito nutritivni i sadrže velike količine vlakana i gvožđa, folne kiseline, vitamin A, C, B6 i B9. Osim što ne sadrži gluten, kukuruz reguliše probavu, pozitivno utiče na kožu i vid, jača kosti i smanjuje holesterol i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a kuvani kukuruz sadrži veoma malu količinu soli.
Kukuruz je odličan dodatak jelima i salatama, dok je smesa koja se dobija kuvanjem kukuruznog brašna idealan prilog uz riblja jela, a mnogi je jedu i kao obrok uz salsu ili jogurt. Kukuruzno brašno je odlična alternativa pšeničnom brašnu za pohovanje namirnica, a često su jela od kukuruznog brašna poput pice i hleba ukusnija od klasičnog belog brašna.