ALERGIČNI STE NA GLUTEN?! 7 žitarica u kojima možete uživati do mile volje! (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

za bolje zdravlje

ALERGIČNI STE NA GLUTEN?! 7 žitarica u kojima možete uživati do mile volje! (FOTO) (GIF)

Bezglutenska ishrana je često problematična za sve one koji su intolerantni na njega, a kuvanje obroka obično predstavlja svakodnevne muke...
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Osobama koje su osetljive na gluten raznovrsna ishrana i svakodnevno smišljanje obroka predstavljaju veliki problem. Svakodnevne namirnice koje većina ljudi konzumira sadrže u sebi gluten, a neke osnovne namirnice poput hleba su većinom napravljene od pšenice koja nije dozvoljena u bezglutenskoj dijeti. Nutricionistkinja Korin Foteringham je predstavila sedam hranjivih žitarica koje ne sadrže gluten i mogu obogatiti svakodnevnu ishranu.

FUJ, FUJ I FUJ! Ovo su naprljaviji delovi tela! Da, i vašeg! (FOTO) (GIF)

Bezglutenska ishrana je često problematična za sve one koji su intolerantni na gluten, a kuvanje obroka obično predstavlja svakodnevne muke jer se nalazi u proizvodima i žitaricama koje predstavljaju deo svakodnevne ishrane.

foto: Giphy

Ta lepljiva belančevinasta supstanca koja testu daje elastičnost nalazi se u pšenici, ječmu i raži pa i svim proizvodima koji nastaju od tih žitarica, poput hleba, pice, testenine, industrijske hrane, grickalica, hrane za dojenčad, a može se pronaći i u aditivima, konzervansima, raznim stabilizatorima hrane, sredstvima za održavanje oralne higijene i lekovima.

foto: profimedia

Iako se gluten najčešće povezujemo s celijakijom, on može pogoršati postojeće zdravstveno stanje ili biti uzrok mnogih drugih bolesti i tegoba, a neke od njih su Kronova bolest, sindrom iritabilnog creva, sindrom hroničnog umora, hiperaktivnost, nagle promene raspoloženja, artritis, epileptični napadi, ulcerozni kolitis, upale uha i teško disanje kod dece i razne iritacije kože poput ekcema i psorijaze.

foto: giphy

Da se simptomi ne bi pogoršali, potrebno je voditi računa o ishrani koja ne uključuje gluten, što mnogima često zvuči nemoguće. Ipak, postoje žitarice koje u sebi ne sadrže gluten i odličan su izbor za gluten-free dijetu, a mogu se nabaviti svuda.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.