KAKO DA PREBOLITE RASKID DUGOGODIŠNJE VEZE? Eksperti dali KLJUČNE SAVETE, a otkrili i koliko je vremena potrebno!
Važno je da se okružite prijateljima i porodicom, Foto: Profimedia

KRENITE DALJE

KAKO DA PREBOLITE RASKID DUGOGODIŠNJE VEZE? Eksperti dali KLJUČNE SAVETE, a otkrili i koliko je vremena potrebno!

Obavezno morate prekinuti svaki kontakt sa bivšim partnerom i ne smete ga pratiti na društvenim mrežama, a to je jedan od prvih koraka

Objavljeno:

Kada raskinete ljubavnu vezu, jako je važno da uz sebe imate prijatelje, porodicu i plan za nove aktivnosti. Eksperti su za Huffpost izneli nekoliko praktičnih i jednostavnih saveta za lakše preboljevanje neuspele veze.

Svaka osoba pojedinačno drugačije doživljava emocije i raskid, pa nema potrebe ni smisla da se pitate kako je vašem partneru nakon raskida. Ne treba gledati njegove objave na društvenim mrežama i tražiti skrivene poruke ili pokušavati shvatiti kako se on oseća. "Prestanite da se upoređujete s njim, drugačije ste doživeli raskid i imate pravo da budete povređeni. Prihvatite to i nastavite sa procesom preboljevanja", rekao je terapeut Spenser Norti.

Naglasio je da obavezno morate prekinuti svaki kontakt sa bivšim partnerom i da ne smete da ga pratite na društvenim mrežama. "Pametni telefoni i društvene mreže su naš neprijatelj u ovom slučaju jer nam je tako lakše da pratimo svoje bivše i javimo im se u momentu slabosti. Zbog toga morate "spaliti taj most" kako ga više ne biste mogli prelaziti i vraćati se u nešto što je deo prošlosti", rekao je. Spenser je dodao da niste pobedili u raskidu ukoliko ste manje povređeni i ukoliko ste opušteniji. "U redu je patiti za nekim ko vam je bio važan. Kroz taj proces učite mnoge stvari o sebi i o tome kako i šta želite da promenite u narednoj vezi", dodao je.

Nema ništa loše u izležavanju i prejedanju kući, u previše izlazaka sa prijateljima i potencijalnim budućim partnerima ali je jako važno da shvatite da na taj način samo odlažete suočavanje sa emocijama i da je potrebno da sami sebi "stanete na crtu" kako bi što pre mogli da prebolite propalu vezu. "Vaša osećanja su tu da bi ih vi osetili, ne da bi ih ignorisali. Pustite bol da odradi svoje, zatim nastavite dalje sa životom", kaže Spenser. Kada prekinete vezu, imaćete viška slobodnog vremena pa je najbolje da ga potrošite na neki novi hobi ili nešto čime ste se bavili kada ste bili slobodni. Probajte da volontirate, idite u teretanu, pišite ili počnite da čitate. "Kada se veza završi, važno je povezati se sa osobom koja vam je u stvari najbitnija u životu, a to ste vi", rekao je terapeut Huan Olemdo.

Oslonite se na prijatelje, družite se i ne zadržavajte ništa u sebi. Njima možete reći ako ste loše, ako ste tužni ili ako vam bivši partner nedostaje. "Vaša porodica i prijatelji su tu za vas. To vam može pomoći da vas izvuče iz kolotečine, te će vam oni uvek iskreno reći šta i kako trebada uradite. Ako je potrebno, posetite psihologa i popričajte o planovima za budućnost, to može pomoći u izlasku iz propalog odnosa. Uradite šta god je potrebno da na kraju shvatite da ste dobra osoba koja zaslužuje dobru vezu", rekao je Huan. U svetu postoji izreka "nostalgija je lažov", te nam se posle raskida nekog odnosa vrlo često dešava da zamišljamo stvari drugačije nego što su bile. Zbog toga treba odoleti iskušenju i setiti se da vaš partner nije voleo iste stvari kao i vi, da se niste slagali i da veza nije funkcionisala. Kada osetite da vas obuzima nostalgija, setite se mana koje je vaš bivši imao i fokusirajte se na njih.

"Jako je važno shvatiti gde ste pogrešili u vezi. Nije moglo biti samo do vašeg partnera, čak i ako je vaš bivši 90 posto kriv za raskid, jako je bitno da umete da priznate i svoj udeo od 10 posto. Ovo će vam pomoći da shvatite šta treba da poboljšate u narednoj vezi", rekao je Huan. Na kraju, nemojte se zaletati da odmah rešavate sve sa bivšim partnerom. Nekada je potrebno da prođe određeni period, a eksperti tvrde da taj period može trajati preko jednog meseca do godinu dana, da biste poređali neke stvari u glavi i znali da razgovarate bez uvreda i na zreo način.

BONUS VIDEO: PRESTRAVLJEN OD POVRĆA! Ako danima jedete pečenje, sad ovako reagujete na zeleniš! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.