Zašto se ljubimo? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

dodirni me usnama

Zašto se ljubimo? (FOTO) (GIF)

Prosečna osoba provede 20.160 sati života ljubeći se, a svetski rekord za najduži poljubac na svetu - bez prekida, iznosi 58 sati 35 minuta i 58 sekundi
Objavljeno:

Jedan poljubac oslobađa čitav koktel hemikalija

Ljubljenje nije praktično samo za biranje savršenog partnera, ono u čoveku budi i niz pozitivnih emocija i osećanja. To se dešava jer ljubljenje oslobađa niz hemikalija koje pomažu pri smanjenju stresa i povećanju socijalnog vezivanja. Istraživači sa Lafajet Koledža su pažljivo posmatrali kako se nivo oksitocina, koji je vezan za privrženost para i kortizola, hormona stresa, menja nakon poljupca.

foto: Pixabay.com

U studiji je zaključeno da su parovi u dugim vezama značajno smanjivali nivo stresa poljupcem (što duža veza, to se više smanjuje) i da je i samo držanje za ruke kod ovih parova menjalo hemijsku strukturu u mozgu i proizvodilo ‚‚ pozitivne hemikalije".

foto: giphy

Gledajući količine oksitocina, istraživači su otkrili da se ovaj hormon povećava samo kod muškaraca. Naučnici pretpostavljaju da rezultati ne pokazuju značajno povećanje oksitocina kod žena - jer ženama jednostavno treba više poljubaca da bi se vezale za muškarca i da sterilna okolina u laboratoriji nije pogodna za izazivanje osećaja privrženosti.

foto: pixabay.com

Helen Fišer, evolucijski biolog, postavlja tri vezana odgovora na pitanje Zašto se ljubimo?

Ona veruje da postoje tri glavna razloga za ljubljenje:

Seksualni nagon, kojim vlada testosteron

Romantična ljubav, kojom vladala dopamin i drugi hormoni zbog kojih se osećate dobro

Privrženost (vezivanje), što uključuje hemikalije poput oksitocina. Pljuvačka koja se razmijeni tokom poljupca sadrži koktel svih ovih hemikalija.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.