TAJNA POLJUPCA: Ako vaš dečko ne voli da se ljubi, posle ovoga nećete moći da ga ODVOJITE OD SEBE! (FOTO) (GIF)
Foto: Shutterstock

istraživanje

TAJNA POLJUPCA: Ako vaš dečko ne voli da se ljubi, posle ovoga nećete moći da ga ODVOJITE OD SEBE! (FOTO) (GIF)

Nekoliko papa je pokušalo zabraniti romantično ljubljenje, a 1312. Klement V. proglasio ga je smrtnim grehom. U to doba ljubljenje je bilo nepoznato u ostatku sveta, a u Afriku, Aziju i Okeaniju doneli su ga evropski misionari..
Objavljeno: 23:00h

Postoji li poznati razlog zbog kojeg žene više od muškaraca žude za poljupcima pre, tokom i nakon polnog odnosa? Mogući je razlog taj što mnogi muškarci svaki fizički kontakt gledaju kao uvod u seks. Tako se i ljubljenje gleda isključivo kao uvod u nešto, a ne čin koji sam po sebi ima vrednost jer povećava osećaj intimnosti. Kao da svakim fizičkim kontaktom moramo zadovoljiti želju za seksom, umesto želje za intimom i zajedništvom koje može, ali i ne mora imati veze sa seksom. Iako treba istaknuti da je to osetno manji problem u današnjoj generaciji muškaraca, nego što je bio pre 20, 30 godina.

ZK: Ljubljenje ima svoju istoriju, što savremena psihologija "kaže" o toj temi?

Ljubljenje je jedan od legitimnih načina stvaranja intimnosti i izražavanja bliskosti. Može, ali i ne mora imati seksualnu komponentu. Nedostatak potrebe ili želje za ljubljenjem ukazuje na nedostatak bliskosti i nema nikakve veze s godinama. I ljudi u sedamdesetima mogu imati jednako snažnu potrebu za bliskošću, iako kod nekih opada seksualni poriv. Poriv za bliskošću nema rok trajanja.

Tajne uspešnog ljubljenja

Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.041 mlađih odraslih osoba pokazalo je da su za "dobro" ljubljenje važni svež dah i čisti zubi. Veliki dio ispitanika istaknuo je da im se sviđaju meke i vlažne usne, duboko disanje i unošenje emocija u poljubac. Većina anketiranih osoba je izjavila da im se najviše sviđa kad ljubljenje počinje sa zatvorenim ustima, a da se nastavi s otvorenim ustima ako se strasti rasplamsaju.

BONUS VIDEO: SREĆA (NI)JE SAMO TRENUTAK! 7 tajni ZA SREĆNU LJUBAV!

(Espreso.co.rs/24sata.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.