Pre 30 godina orila se Marakana: Najlepša pesma SFRJ izvedena pred desetinama hiljada ljudi!
Foto: Nebojša Mandić

Bilo je to ludilo

Pre 30 godina orila se Marakana: Najlepša pesma SFRJ izvedena pred desetinama hiljada ljudi!

Pre 31 godinu, na stadionu Crvene zvezde pred 20.000 ljudi održan je koncert kojim se Jugoslavija pridružila humanitarnoj akciji "Live Aid" koju je pokrenuo Bob Geldof kako bi prikupio novac za gladnu decu Etiopije
Objavljeno: 14:09h

Na beogradskom koncertu nastupili su Magično oko, Automobili, Piloti, Partibrejkers, Ekatarina Velika, Yu rock misija, Plavi orkestar, Denis & Denis, Atomsko sklonište, Jakarta, Peđa D’Boy band, Film, Videosex, Željko Bebek, Bajaga i Instruktori, Slađana Milošević, Elvis J. Kurtovich, Tunel, Vatreni poljubac, Lačni Franz, Aske, Električni orgazam, Kerber i Balkan, a prenošen je čak i u Čehoslovačkoj i na Kubi.

foto: Printskrin/Youtube

Prikupljena pomoć za Etiopiju, od prodaje albuma i ulaznica, ali i prihoda jugoslovenskih preduzeća, iznosila je tadašnjih milijardu dinara, a stihove čuvenog hita "Za milion godina" pevaju i generacije rođene godinama nakon njegovog nastanka.

A trideset godina kasnije...

Iako je prošlo dosta vremena, muzikom se danas aktivno bave Piloti, Partibrejkers, Bebek, Bajaga, Električni orgazam, Kerber, Dejan Cukić, Massimo Savić, Zdravko Čolić, Alen Islamović i još neki.

Nažalost, protekle godine su nam uzele neke sjajne ljude, Vladu Divljana i članove verovatno najboljeg sastava, EKV.

foto: Wikipedia

Nažalost, i vreme se toliko pokrenulo da više nema jedinstva kada su ovakve stvari u pitanju; bolesnu decu lečimo SMS-om, a koncerti sa velikim imenima se gotovo više i ne održavaju.

Svejedno, zahvalni smo pomenutim muzičarima što su ovim projektom i svojim karijerama bili deo našeg prelepog detinjstva.

(Espreso.co.rs/AntenaM.net)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.