Pre 30 godina orila se Marakana: Najlepša pesma SFRJ izvedena pred desetinama hiljada ljudi!
Foto: Nebojša Mandić

Bilo je to ludilo

Pre 30 godina orila se Marakana: Najlepša pesma SFRJ izvedena pred desetinama hiljada ljudi!

Pre 31 godinu, na stadionu Crvene zvezde pred 20.000 ljudi održan je koncert kojim se Jugoslavija pridružila humanitarnoj akciji "Live Aid" koju je pokrenuo Bob Geldof kako bi prikupio novac za gladnu decu Etiopije
Objavljeno: 14:09h

Mesec dana pre čuvenog Live Aid koncerta, uživo je izvedena pesma "Za milion godina", benda Yu rock misija koji su činili najveće zvezde jugoslovenske pop i rok scene.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Print Screen Youtube

‘’Nikad ne boj se, s tobom neko je ko želi ljubav da ti da, deo svoga toplog sna…”, orilo se Marakanom tog 15. juna 1985.

Tekst pesme napisao je dramaturg Mladen Popović, u to vreme urednik “Hita meseca” na Radio-televiziji Beograd i jedan od organizatora akcije, dok je muziku komponovao Dragan Ilić, tadašnji klavijaturista i frontmen Generacije 5. Muzika, spot i aranžman urađeni su za samo tri dana.

foto: Print Screen Youtube

Iako nije učestvovao u snimanju pesme, na snimanju spota se pojavio Goran Bregović, frontmen Bijelog dugmeta, dok su Riblja čorba i Zabranjeno pušenje bojkotovali akciju.

foto: Dragana Udovičić

Na ovaj način Jugoslavija se priključila globalnom projektu "Band Aid", a pesma je emitovana tokom Live Aid koncerta, koji se paralelno održavao na stadionima Vembli u Londonu i Džon F. Kenedi u Filadelfiji, 13. jula 1985. godine.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.