HAJKA, PROGON, SAM, BICIKLISTI, SVADBA... 15 zanemarenih partizanskih filmova po mišljenju Saše Stajčića (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube, Ilustracija/Espreso.co.rs

IZBOR KRITIČARA ESPRESA

HAJKA, PROGON, SAM, BICIKLISTI, SVADBA... 15 zanemarenih partizanskih filmova po mišljenju Saše Stajčića (VIDEO)

Saša Stajčić, profesor filozofije, jedan je od najvećih filmofila u Srbiji. Mnogi ga se možda sećaju kao učesnika kviza "Sto godina filma", koji se emitovao tokom 1995. i koji je vodio pokojni Nebojša Đukelić. Stajčić je u tom kvizu osvojio treće mesto. Njegov izbor zaustavio se na 15 filmova koji su ostali u senci svih drugih, izvikanijih i poznatijih naslova

Objavljeno:

Hajka (1977), Živojin Pavlović

Sjajna ekranizacija Lalićevog sumornog romana. Atipično za Žiku Pavlovića, film ima vedriji završetak nego roman. Odlični Bata Živojinović i Pavle Vuisić u ulogama negativaca i pogotovo Petar Kralj kao plašljivi partizan koji se moli Bogu za spas.

Doviđenja u sledećem ratu (1980), Živojin Pavlović

Opet Žika, ali u Sloveniji. Susret bivšeg partizana i bivšeg nemačkog vojnika evocira sećanje na ratnu epizodu iz Slovenije. Još više nego u “Hajci” dovodi se u pitanje smisao rata, ideologije i herojskog etosa, što su sve bile tabu teme, a Žika ih problematizuje još od remek-dela “Zaseda”.

Progon (1982), Predrag Golubović

Pesimistička vizija partizanske borbe u Banatu. Zlokobni nemački konjanici u crnim uniformama i na crnim konjima progone likove koje igraju Žarko Laušević i Dragan Varagić. Iako je kraj predvidiv, film je napet i čak poprima elemente horora.

Glineni golub (1966), Toma Janić

Izvrsni Zoran Radmilović, prvi put u glavnoj ulozi, kao sarajevski ilegalac koji mora da se skriva ne samo od Gestapoa, već i od svojih partijskih drugova koji ga sumnjiče da je izdajnik.

Koraci kroz magle (1967), Žorž Skrigin

Film gotovo intimističke atmosfere u pozadini bitke na Sutjesci. Nekoliko partizana, odsečenih od svoje čete, mora da nađe izlaz iz obruča, noseći usput svoje ranjene drugove. Briljira Bora Todorović, kao potpuno rezignirani partizan.

Sam (1959), Vladimir Pogačić

Ovaj film opisuje sličnu situaciju kao i prethodni, ali ne dovodi u pitanje junaštvo glavnih likova. Najviše se dojmio tad mladi Nikola Simić, kao neiskusni partizan koji mora da dokaže da nije kukavica.

Čovjek sa fotografije (1963), Vladimir Pogačić

Nikola Milić glumi malog čoveka koji ima dvojnika u liku vođe ilegalaca. Naravno, i ovaj mali čovek bira da bude heroj, kad to od njega očekuje voljena žena.

Prvi splitski odred (1972), Vojdrag Berčić

Film u kome su debitovali Žarko Radić, Milan Štrljić i Aleksandar Berček. Ipak, šou im otima Marko Nikolić u ulozi “povjerenika glavnog ustaškog stana”.

Biciklisti (1970), Puriša Đorđević

Neobičan film, čak i za Purišin opus. Partizani na biciklima bore se protiv Nemaca na biciklima. Bole Stošić igra antiheroja koji ubija ljubav svog života, zato što se zaljubila u nemačkog vojnika. Čkalja glumi Čeha koji se zove Jirži Mencl, a antijunak koga igra Smoki poručuje drugovima: “Pridružiću vam se kad počnete da pobeđujete!”.

Doktor Mladen (1975), Midhat Mutapčić

Prikaz sudbine komandanta Mladena Stojanovića, legende Potkozarja i bosanske Krajine. Intelektualac iz visokog društva izlazi iz zone komfora da bi se borio protiv Nemaca, ustaša, četnika i mangupa iz naših redova. Paja Vuisić opet upečatljiv kao negativac.

Operacija Beograd (1968), Žika Mitrović

Ilegalci pokušavaju da spasu ruskog oficira iz bolnice. Zvuči poznato? Svaka aluzija na akciju spašavanja Leke Rankovića tad je bila subverzivna.

Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji (1971), Bato Čengić

Ovo je zapravo više posleratni film, ali zaslužuje da se nađe na listi, ako ni zbog čega drugog, ono bar zbog Mije Aleksića u ulozi Hitlera!

Pogled u zjenicu Sunca (1966), Veljko Bulajić

Bulajić na kakvog nismo navikli. Priča o nekoliko partizana tifusara izgubljenih na snegom okovanoj planini. Bez patetike, a s puno tragike, izdvajaju se Bata i Antun Nalis.

Sudbine (1978), Predrag Golubović

Kombinacija tri kratka filma Predraga Golubovića. Izraziti pesimizam, dočaran takoreći bez reči. Nedavno preminuli Miroljub Lešo, tipičan partizanski tragični junak, ovde je ostvario jednu od svojih retkih glavnih uloga.

Svadba (1973), Radomir Šaranović

Još jedna ekranizacija Mihaila Lalića na listi. Zavređuje pažnju jer pominje tabu temu koja se danas izuzetno zloupotrebljava. Šta bi bilo da su saveznici odlučili da se iskrcaju na Balkanu umesto u Italiji?

BONUS VIDEO:

Espreso Live Session #11 @ Knap Club: Klotljudi


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.