UMRO SLOBODAN MILATOVIĆ: Odlazak velikog umetnika
Zaslužni građanin Crne Gore, Foto: Printscreen/youtube

POZORIŠNI UMETNIK

UMRO SLOBODAN MILATOVIĆ: Odlazak velikog umetnika

Po njegovoj želji, biće sahranjen u najužem krugu porodice, bez komemoracija, čitulja i ostalih obreda

Objavljeno: 11:27h

Crnogorski reditelj Slobodan Milatović umro je danas u 68. godini.

Milatović je uradio više od 70 pozorišnih predstava. Osnivač je pozorišta Dodest, u kojem je 25 godina radio kao umetnički direktor.

Iz Zetskog doma - Kraljevsko pozorište - Cetinje saopšteno je da je otišao "prijatelj, kolega, strastven poznavalac literature, regionalnog i evropskog pozorista, iskreni posvećenik".

"Festival FIAT je uz njega godinama naučio sve nove generacije kako da ludo zavole pozorište i kulturu, ali i da u sebi nikada ne zaustave zdravi bunt, borbu za vrijednosti, revolucionarni nemir, progresivni duh, snagu i talent", navode iz Zetskog doma.

Neke od Milatovićevih predstava su "Okovani Prometej", Luča mikrokozma, Gorsku vijenac, Đetići u parlamentu, Gospođica Julija, Hamlet, Marko Kraljević Superstar.

Radio je predstave i za CNP, Kraljevsko pozorište, KC Kotor, Nikšićko pozorište, Gradsko pozorište PG i u neformalnim trupama.

Utemeljivač je festivala FJAT, FIAT, Barski ljetopis, PG ljeto, Festival glumca u NK, Teuta u Kotoru.

Ima status zaslužnog stvaraoca Crne Gore.

Njegovi počeci su generacijski vezani sa generacijom Žarka Lauševića, Mladena Nelevića, Marka Baćovica, Mime Karadžića i drugih poznatih Crnogoraca.

Njegova je čuvena predstava "Kasandra" koju su finansirale Slovenija, Makedonija i druge zemlje, pa i Crna Gora, na njoj je radio sa piscem Ljubomirom Đurkovićem.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #2: Dukat/Stray Dogg

(Espreso.co.rs / Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.