Hana Selimović odbila nagradu Narodnog pozorišta
Hana Selimović, Foto: Marina Lopičić

principijelno

Hana Selimović odbila nagradu Narodnog pozorišta

U potpunosti prepušta nagradu koleginici

Objavljeno: 05.03.2019. 11:26h
  • 10

Glumica Hana Selimović odbila je da primi nagradu Petar Banićević, koju dodeljuje Narodno pozorište iz Beograda.

Ona je nagradu, koja se dodeljuje članovima ansambla Narodnog pozorišta, trebalo da deli sa koleginicom Suzanom Lukić, ali je istakla kako u potpunosti prepušta nagradu koleginici i da je neće uzeti iz principa.

Potpunije obrazloženje za ovakvu odluku dala je putem svog Facebook profila i prenosimo ga u celosti:

"Da bih izbegla čaršijsku zluradost, špekulacije i pogrešna tumačenja, obrazloženje odbijanja nagrade Petar Banićević prenosim ovde u potpunosti.

Poštovani,

Na današnji dan mi je javljeno da nagradu Petar Banićević za ovu godinu delim sa koleginicom Suzanom Lukić. Koliko je meni poznato, i kako mi je ranije usmeno obrazlagano, nagrada Petar Banićević se dodeljuje glumcu u starosnoj dobi do četrdeset godina, članu ansambla Narodnog pozorišta. Pozive, obećanja i odlaganja toga da postanem članica ansambla bez obzira na moj rad i uspeh, dobijam više od četiri godine unazad. Osnovni izgovor je uvek taj da je na snazi zakon o zabrani zapošljavanja. U te četiri godine u ansambl je primljeno četvoro glumaca, te stičem utisak da taj zakon važi isključivo za mene.

Danas sam obaveštena i o tome da su propozicije dodele nagrade drugačije, te da je moguće da dobitnik bude i stalni saradnik kuće, međutim moj integritet mi ne dozvoljava da primam pohvale u sistemu koji selektivno pohvaljuje ili kažnjava, u sistemu koji mi ne omogućava pravo na radno mesto bez obzira na zasluge, u sistemu koji maže oči uz stalne birokratske izgovore. U tom i takvom sistemu nema razloga za slavlje, ima razloga samo za rad i volju za boljitkom i promenama. Stoga svoju 'polovinu' sa zadovoljstvom prepuštam koleginici Suzani Lukić i iskreno joj čestitam na nagradi. Zahvaljujem žiriju, uz dobru veru da će do trenutka mog zaposlenja, proći manje od osam godina, te ću do svoje četrdesete biti u mogućnosti da svojim radom ponovo zavredim ovu važnu nagradu", zaključila je glumica.

Hana Selimović do sada je svojila sledeća priznanja: Sterijinu nagradu; nagradu Filmskog festivala Pula u Francuskoj; nagradu Zlatni smeh; nagradu Zoran Radmilović za ulogu Sene u pozorišnoj predstavi „Otac na službenom putu“; nagradu za glumicu godine u Ateljeu 212. Uprkos velikom broju priznanja i istaknutih uloga, izjavila je da sve manje ima posla i da je njen status i dalje slobodni umetnik.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #2: Dukat/Stray Dogg

(Espreso.rs /Kaleidoskop)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media