NJEGOVU MUZIKU ZNA CELA PLANETA, A ON JE BIO TIHI I DOBRI VELIKAN: Laza Ristovski je pravio SVETSKI ZVUK! (VIDEO)
Foto: Wikimedia

domaća muzika

NJEGOVU MUZIKU ZNA CELA PLANETA, A ON JE BIO TIHI I DOBRI VELIKAN: Laza Ristovski je pravio SVETSKI ZVUK! (VIDEO)

Jedan od najboljih klavijaturista jugoslovenske i srpske muzike ne zaslužuje da bude zapamćen samo kao član velikih domaćih bendova, već u prvom redu kao kompozitor svetske klase, čija elektronska muzika je obeležila naše živote iako to nismo ni primetili.

Objavljeno:
Vladimir Marković

Imao sam tu čast da upoznam Lazu Ristovskog u njegovom studiju u Košutnjaku, u zgradi Avala Filma u Filmskom Gradu. Moj bend je snimao svoj album u "velikom" studiju Avala Filma, koji bi, da naša sredina ima trunku kulturne samosvesti bio zaštićen zakonom kao kulturno dobro od nacionalnog značaja - tačna replika slavnog londonskog Abbey Road studija 2, gde su pored najčuvenijeg albuma The Beatles "Abbey Road" snimljeni još i njihov "Beli album", ali i Pink Floyd "Dark Side of the Moon”, Kate Bush, Elton John, Nick Cave, Radiohead, muzika za filmove Star Wars, Raiders of the Lost Ark, Lord of the Rings... Početkom šezdesetih Jugoslavija je imala veliki uzlet filmske industrije koji je ispratilo i ulaganje u audio studio svetske klase. Nažalost, danas su sva tri studija prodata strancima i naši muzičari više tamo nemaju pristupa.

U jednom od tri studija Avala Filma, na gornjem spratu, nalazio se atelje Laze Ristovskog. MI smo još uvek bili klinci i svako malo na našem snimanju zafalilo bi ponešto - još jedan dobar kabl jer naši kablovi nikada nisu bili preterano dobri, poneka sitnica, posle nam je palo na pamet i da ubacimo klavijature u jednu pesmu--- Za svaku od tih sitnica morali smo ili da palimo auto i vozimo iz Košutnjaka do centra, ili pak da pitamo dobrog komšiju Lazu Ristovskog da pritekne u pomoć. Tako smo upoznali velikog muzičara ali pre svega dobrog i ljubaznog čoveka, Lazu Ristovskog. Kada upoznate nekoga sa oreolom "slavne ličnosti" obično osetite ego koji vas gleda odozgo, da li sa vrha solitera ili čak iz nekog sazvežđa u kosmosu. Sa Lazom to nije bio slučaj, govorio je smireno, pomagao kao jednak jednakima, interesovao se, bio spreman da učini i više nego što smo ga molili i da nas nauči, podeli svoj skupi softver besplatno... U mojoj uspomeni je upravo ovakav kao sa naslovne fotografije - u svom svemirskom brodu od klavijatura koje ga okružuju, jedino što nije ovako polunamršten, već blago nasmejan.

To je bio Laza Ristovski, jedan od najboljih klavijaturista jugoslovenske rok muzike, poznat po saradnji sa grupama Smak i Bijelo dugme, ali je zapravo pravednije da ostane zapamćen kao kompozitor i aranžer elektronske muzike koja i estetski i svirački stoji rame uz rame sa mnogim najznačajnijim delima svetske elektronike tog razdoblja.

Iako njegove autorske radove zapravo svi znamo, jer smo ih mnogo puta čuli u pauzama TV programa ili između emisija Radio Beograda i ostalih domaćih radio stanica, retko ko je bio svestan ili se zainteresovao da sazna ko je napisao sve te vrhunske numere. Upravo zato, u ovom tekstu nećemo se baviti detaljima iz biografije Laze Ristovskog, koje svako ko želi može da nađe i pročita na raznim mestima na internetu, već upravo kratkom retrospektivom autorskih radova kompozitora Laze Ristovskog.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.