KULTURNE USTANOVE ZAPOŠLJAVAJU NEPISMENE STRANAČKE KADROVE KOJI NISU POJELI DOVOLJNO SENDVIČA ZA BOLJE RADNO MESTO! Najtiražniji srpski pisac uzburkao duhove!
Foto: Printscreen

optužio posebno jednog čoveka

KULTURNE USTANOVE ZAPOŠLJAVAJU NEPISMENE STRANAČKE KADROVE KOJI NISU POJELI DOVOLJNO SENDVIČA ZA BOLJE RADNO MESTO! Najtiražniji srpski pisac uzburkao duhove!

Javna je tajna da partije dele između sebe resore...

Objavljeno:

Umesto stručnjaka, na čelu kulturnih ustanova u Nišu su, kaže poznati niški književnik i član Saveta za kulturu Dejan Stojiljković, “diletanti čija je jedina kvalifikicija članstvo u partiji na vlasti”.

Kao glavnog krivca za to i začetnika takve politike, Stojiljković je označio zamenika predsednika gradske Skupštine i bivšeg prvog čoveka Niša Mileta Ilića. S druge strane, Ilić kaže da ga ne zanima šta priča Stojiljković.

Da danas Branko Miljković ustane iz groba, smatra Stojiljković, ne bi mogao da bude ni portir u niškoj biblioteci. To je, dodaje, zbog toga što niške kulturne institucije postale dovojne same sebi, jer im je svrha “uhlebljavanje stranačkih kadrova”.

- Kulturne ustanove ispunjavaju svoju suštinu - uhlebljavanje nepismenih i nekompetentnih stranačkih kadrovika koji nisu zalepili dovoljno plakata i pojeli dovoljno sendviča da se kvalifikuju za neko bolje radno mesto koje im je obećala partija - kaže Stojiljković.

Javna je tajna, dodaje Stojiljković, da u Nišu partije dele između sebe resore pa tako, recimo, Niški kulturni centar "pripada" Socijalističkoj partiji Srbije, a Narodno pozorište Srpskoj naprednoj stranci.

- Niške kulturne institucije zamišljene su kao servis za niške umetnike i kulturne radnike, kao i građane koji su ljubitelji kulture, ali one su, nažalost, sve samo ne to. Dok istaknuti niški umetnici drežde na birou za zapošljavanje ili beže iz ovog grada i ove zemlje, stranački kadrovici sede i ispijaju kafe i lenčare po kulturnim institucijama, neki čak i ne dolaze na posao - a primaju plate - rekao je Stojiljković.

On kaže i da Savet za kulturu čiji je član nema dovoljno ingerencija i uticaja da bi na bilo koji način uticao na kulturnu politiku grada i to zbog činjenice da, kako kaže, u Nišu već decenijama ne postoji kulturna politika, već politika u kulturi.

Zbog svega toga, dodaje niški pisac, na sledećem Savetu za kulturu tražiće od Saveta da javno osudi ovakvo stanje u niškoj kultururi, a na zahtev predsednika Ivana Redija će napisati i elaborat o ovom problemu.

Nekadašnji prvi čovek Niša Mile Ilić, prema Stojiljkovićevom mišljenju glavni je krivac za ovakvo stanje kulturnog života u Nišu.

- Kao najvećeg krivca smatram Mileta Ilića koji je, po mom mišljenu, grobar niške kulture. Jer on je ustoličio taj sistem po kome na čelu kulturnih institucija ne treba da budu istaknuti kulturni radnici već diletanti čija je jedina kvalifikicija - članstvo u partiji na vlasti. Ali nije on jedini krivac, već i njegovi epigoni koji su kasnije primenjivali taj sistem - tvrdi pisac.

Mile Ilić, pak, kaže da ne zna o čemu Stojiljković priča, niti ga to interesuje.

- Nemam pojma o čemu on priča. Niti sam uticao na izbor direktora ustanova kulture, niti me interesuje šta on priča - bio je kratak Ilić.

Bonus video

Espreso intervju - Eliza Hodža

(Espreso.co.rs / Izvor: Južne vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.