Pljuvali smo Nemanjiće, a to što se u seriji Ravna Gora SKRNAVI SRPSKA ISTORIJA to nismo primetili! Od grešaka koje smo pronašli stid nas je i sramota! (FOTO)
Foto: Printscreen

zašto se o ovome ćutalo?

Pljuvali smo Nemanjiće, a to što se u seriji Ravna Gora SKRNAVI SRPSKA ISTORIJA to nismo primetili! Od grešaka koje smo pronašli stid nas je i sramota! (FOTO)

Serija je izazvala velike kontroverze u susednim državama, gde se optuživala za istorijski revizionizam, odnosno pokušaje da se sa pozicija srpskog nacionalizma rehabilituje četnički pokret

Objavljeno:

Ravna Gora je igrana televizijska serija emitovana na programu RTS krajem 2013. i početkom 2014. godine. Tvorac serije je Radoš Bajić, koji je za nju napisao scenario i potpisao režiju.

Prvi deo serije je radnjom smešten neposredno posle Aprilskog rata 1941. godine i sloma Kraljevine Jugoslavije i prikazivao je kako se u Srbiji stvaraju dva suparnička pokreta otpora protiv nemačke okupacije - četnici pod vođstvom Draže Mihailovića (koga glumi Nebojša Glogovac) i partizani pod vođstvom Josipa Broza Tita (koga glumi Dragan Bjelogrlić).

Glogovac u ulozi Draže Mihailovića
Glogovac u ulozi Draže Mihailovića foto: Printscreen

Serija je izazvala velike kontroverze u susednim državama, gde se često optuživala za istorijski revizionizam, tj. pokušaje da se sa pozicija srpskog nacionalizma rehabilituje četnički pokret.

Domaći istoričari su seriju takođe kritikovali zbog istorijskih netačnosti i "proizvoljnog" scenarija, ali u medijima niti na društvenim mrežama nije se podigla ni približno velika frka kao što je to bilo zbog Nemanjića.

Predstavljamo vam samo neke od brojnih istorijskih grešaka koje su scenaristi prevideli:

- Prvi dan nemačkog bombardovanja Beograda, 6. april 1941. bio je nedelja, ali je u filmu predstavljen kao radni dan. U pozadini se vide olistala stabla, jer je serija snimana u leto, dok je u realnosti Aprilski rat vođen u rano proleće.

- U stvarnosti, ađutant Bore Mirkovića bio je kapetan prve klase, Slavko Stebernjak, u seriji sa prezimenom Kastratović. On je emigrirao iz zemlje, dok je u seriji ostao i pridružio se žandarmerijskoj grupi policijske uprave pri Komesarskoj upravi Milana Aćimovića.

foto: Printscreen

- Centralna ličnost serije pukovnik Dragoljub Mihailović, prikazan je od početka sa bradom, iako je počeo da je pušta tek nakon sloma ustanka u Srbiji i početka nemačkih potera, u zimu 1941/1942.

- Akademik Slobodan Jovanović u prvoj epizodi serije oslovljava Vinstona Čerčila sa „ser", koji je tu titulu dobio tek 1953. godine. a Na snimku u 15:50 minutu možete pogledati trenutak u kome govori o Čerčilu.

- U seriji je general Bora Mirković prikazan kako nosi sablju. Oficiri piloti Kraljevine Jugoslavije nisu nosili sablje već oficirske bodeže.

- U sceni u štabu koji se nalazio u Han Pijesku, vezista zove aerodrom Batajnica, dok se predratni aerodrom se nalazio u Zemunu. Aerodrom u Batajnici izgrađan je posle Drugog svetskog rata.

- U sceni, koja se odvija 21. aprila, u kojoj vojnik razgovara sa majorom Mirkom Stankovićem, vojnik kaže da Draža ne jede meso jer je petak i posti, dok je u stvarnosti 21. april bio ponedeljak.

- Pukovnik Mihailović koristio je isključivo lulu sa duvanom, dok se u petoj epizodi vidi scena u kojoj puši cigaru sa muštiklom.

Bonus video

NIJE LAKO BITI ZALJUBLJEN: Seo je za klavir i ZAPEVAO samo njoj i onda... APSOLUTNI HIT NA FEJSBUKU!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.