Bez njega i njih detinjstvo ne bi imalo smisla: 10 najboljih crtanih filmova Volta Diznija! (FOTO) (GIF) (VIDEO)

Najlepše bajke sveta

Bez njega i njih detinjstvo ne bi imalo smisla: 10 najboljih crtanih filmova Volta Diznija! (FOTO) (GIF) (VIDEO)

15. decembra davne 1966. godine preminuo je tvorac Mikija Mausa i Paje Patka. Volt Dizni je tokom života ostavio za sobom bogatu kolekciju filmova i junaka koji će uveseljavati generacije mališana
Objavljeno: 15.12.2015. 21:53h
Čovek bez koga bi detinjstvo svakog deteta bilo mnogo siromašnije je Volt Dizni. Na današnji dan 1966. godine preminuo je ovaj američki filmski producent, režiser, scenarista i animator. On je jedan od najpoznatijih producenata pokretnih slika u svetu. Stvorio je zabavni park "Diznilend". Sa svojim bratom Rojem Diznijem je osnovao "The Walt Disney Company" koja je i danas jedna od najuspešnijih američkih kompanija.

8 bajkovitih mesta iz Diznijevih crtaća koja zaista postoje! (FOTO)
 
 

A photo posted by EPCOT Explorer (@epcotexplorer) on


Sa 24 godine Volt Dizni je stvorio svoj prvi originalan crtani lik - zeca Osvalda, ali mu ga je ukrao "Univerzal studio". Kao i svaka američka priča, i ova je počela u garaži sa kamerom koju su braća kupila od pozajmljenih para. Vremenom su počele da stižu ponude, pa su zaposlili nekoliko ljudi i na kraju stigli do korporativne imperije.

Ovo je 10 ultimativnih filmova bez kojih se ne može zamisliti detinjstvo, a delo su američkog genija.

1. Miki Maus

Giphy.com


Ovaj popularni miš je jedan od najpoznatijih animiranih likova popularne kulture i simbol cele firme. On se prvi put pojavio 1928. godine u prvom zvaničnom crtanom filmu. Miki je zapravo nastao nekoliko godina ranije, ali su Dizniju predskazivali da ovaj lik nikada neće uspeti da se proda.2. Paja Patak

Giphy.com


Ova patka sa sa žuto-narandžastim kljunom najčešće obučena u mornarsku bluzu, prepoznatljiva je po prgavoj naravi. Paja je svadljiv, večito nezadovoljan, pesimističan, trapav, baksuzan, netrpeljiv i sklon izlivima besa. Osmislili su ga kao protivtežu uvek savršenom Mikiju Mausu.Paja je bio glavni lik osmominutnog crtanog filma "Firerovo lice" iz 1942. godine u kojem dobija noćnu moru da se budi u totalitarnom režimu. Za ovo delo lik Paje Patka je dobio prvo, a Volt Dizni svog devetog Oskara.

3. Kralj Lavova

Printscreen/ Youtube


Ovaj crtani film iz 1994. godine je zaradio oko 330 miliona dolara. Ovo čudo iz Diznijevog studija osvojilo je tri Zlatna globusa i dva Oskara. Ovaj dirljivi film je imao i svoj nastavak 1998. godine pod nazivom "Kralj lavova 2: Simbin ponos".

Giphy.com


4. Robin Hud

Giphy.com


Jedan od najvećih heroja engleske kulture, koji je krao od bogatih kako bi pomagao siromašnim, pojavio se kao animirani lik 1973. godine u Americi u vidu lisca.

Printscreen/ Youtube


5. Snežana i sedam patuljaka

Giphy.com


Od ove lepotice kože bele kao sneg i rumenih usana svaka devojčica mašta o princu na belom konju od ranog detinjstva. Ovaj crtani je prvi dugometražni animirani mjuzikl u produkciji Volta Diznija. Do tada su u Diznijevoj produkciji realizovani samo kratki animirani filmovi i serije. To je istovremeno prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi u punom koloru. Film je premijerno prikazan 21. decembra 1937. godine u Holivudu.

Printscreen/ Youtube


6. Lepotica i zver

Giphy.com


Još jedan dugometražni crtani film koji je izašao iz Diznijevog studija je "Lepotica i zver". Priča koju svaki roditelj pušta svojoj deci kako bi ih naučila da je unutrašnja lepota najvažnija, dok je spoljašnji izgled zanemarljiv. Tako da se deca uče da ne sude o knjizi na osnovu korica.

Printscreen/ Youtube


7. Bambi

Giphy.com


Bambi je američki animirani film iz 1942. godine, za koji je produkciju radio Volt Dizni, a režirao Dejvid Hend. Nastao je prema istoimenom romanu pisca Feliksa Saltena. To je 5. animirani film iz Diznijevog studija i prvi u kojem nema ljudskih likova. Nastavak pod nazivom "Bambi 2" objavljen je 2006. godine.

Printscreen/ Youtube


8. Herkules

Giphy.com


Trideset i peti animirani film Walt Disney Picturesa priča priču o "Hercu", snažnom Zevsovom sinu, koji je otet s planine Olimp i odgojen kao polu čovek polu bog. Žestoka figura koja stoji iza nestanka Herakla je Had, opaki bog Podzemnoga sveta, kojem su dosadile "hrpe mrtvih puhala" i u Zevsovom sinu vidi prepreku svom planu da zavlada svemirom. Kad Herc otkrije istinu o svom poreklu, odluči da dokaže da je junak, kako bi se vratio u svoj mitološki dom.9. Aladin

Giphy.com


Ovaj cratni iz 1992. godine nas je naterao da zavolimo uličnog lopova i njegovog vragolastog majmuna koji kreću u misiju spašavanja princeze Džezmin. Iako se zavole, ona se ne može udati za jednog lopova, već isključivo za princa.10. Mulan

Giphy.com


Crtani film iz 1998. godine je baziran na liku legendarne Hua Mulan. Ona je hrabra ćerka koja je zauzela mesto svog oca u vojsci.(Espreso.rs)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media