OVE DVE NAJVEĆE HIMNE SE PEVAJU ZA SVETOG SAVU: Pravi SRBI znaju tekst od reči do reči, deca ih OBOŽAVAJU (VIDEO)
Sveti Sava je najveći srpski svetitelj, Foto: printscreen/ youtube/ KTV Televizija - Zvanični kanal

SVETI SAVA

OVE DVE NAJVEĆE HIMNE SE PEVAJU ZA SVETOG SAVU: Pravi SRBI znaju tekst od reči do reči, deca ih OBOŽAVAJU (VIDEO)

Na sutrašnji dan, 27. januara 1236., odnosno 14. januara po starom kalenadru, Rastko Nemanjić– Sveti Sava je preminuo, u gradu Trnovu u Bugarskoj.

Objavljeno:

Savindan je praznik Srpske pravoslavne crkve, koji se proslavlja 27. januara. Kao školska slava, praznik je uveden nešto kasnije. Od tada u svim srpskim školama proslavljamo najvećeg našeg svetitelja kao školsku slavu. Na taj dan sve škole imaju priredbe u čast svetitelja, gde hor ima najveću ulogu. U njegovu čast pevaju se jedne od najvećih himni koje su njemju posvećene.

HIMNA SVETOM SAVI

Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi Srpske crkve i škole Svetiteljskoj glavi. Tamo venci tamo slava Gde naš srpski pastir Sava. Pojte mu Srbi, Pesmu i utrojte!

Blagodarna Srbijo, Puna si ljubavi Prema svome pastiru Svetitelju Savi. Celo Srpstvo slavi slavu Svoga oca Svetog Savu. Pojte mu Srbi, Pesmu i utrojte!

S neba šalje blagoslov Sveti otac Sava Sa svih strana svi Srbi S mora i Dunava. K nebu glave podignite Savu tamo ugledajte. Savu srpsku slavu, pred prestolom Tvorca!

Da se srpska sva srca S tobom ujedine, Sunce mira, ljubavi, Da nam svima sine, Da živimo svi u slozi, Sveti Savo, ti pomozi, Počuj glas svog roda, srpskoga naroda!

RASTKO

Ko udara tako pozno u dubini noćnog mira Na kapiji zatvorenog svetogorskog manastira? “Već je prošlo tavno veče i nema se ponoć hvata, Sedi oci,kaludjeri otvorte mi teška vrata. Svetlosti mi duša hoće,a odmora slabe noge, Klonulo je moje telo,umorne su moje noge- Al je krepka volja moja,što me noćas vama vodi, Da posvetim život rodu,otadžbini i slobodi. Prezreo sam carske dvore,carsku krunu i porfiru, I sad evo svetlost tražim u skromnome manastiru. Otvorte mi časni oci,manastirska teška vrata, I primite carskog sina ko najmladjeg svoga brata….” Zaškripaše teška vrata,a nad njima sova prnu I s kreštanjem razvi krila i skloni se u noć crnu.

A na pragu hrama svetog,gde se Božje ime slavi, Sa buktinjom ,upaljenom, nastojnik se otac javi.

On buktinju gore diže,iznad svoje glave svete I ugleda,čudeći se,bezazleno,boso dete. Visoko mu bledo čelo,pomršene guste vlasi, Ali čelo uzvišeno božanstvena mudrost krasi. Za ruku ga starac uze,poljubi mu čelo bledo, A kroz suze prošaputa:”Primamo te,milo čedo”.

Vekovi su prohujali od čudesne one noći- Vekovi su prohujali i mnogi će jošte proći- Al to dete jošte živi,jer njegova živi slava, Jer to dete beše Rastko,sin Nemanjin,Sveti Sava.

Ikona Svetog Save
Ikona Svetog Savefoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Svetosavlje je pravoslavno hrišćanstvo srpskog stila i iskustva utemeljeno na liku i delu Svetog Save. Iako je pravoslavlje među Srbima bilo prisutno i pre Svetog Save, njegovi poštovaoci smatraju da je tek zahvaljujući njegovoj revnosti pravoslavlje proželo srpsko narodno biće i osposobilo ga za negovanje autentične hrišćanske kulture.

BONUS VIDEO:

07:16

BIKOVIĆ JE POD OGROMNIM STRESOM! Eksperti o SKANDALOZNIM optužbama Ukrajine da glumac podržava genocid: SADA IMA SAMO 2 OPCIJE

(Espreso/ I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.