MALO KO ZNA POREKLO OVIH BOŽIĆNIH OBIČAJA KOJE SVAKI SRBIN PRAKTIKUJE: Šokiraćete se ko je prvi OKITIO JELKU
Ilustracija, Foto: Volodymyr Maksymchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

SAZNAJTE

MALO KO ZNA POREKLO OVIH BOŽIĆNIH OBIČAJA KOJE SVAKI SRBIN PRAKTIKUJE: Šokiraćete se ko je prvi OKITIO JELKU

Različiti običaji tokom novogodišnjih praznika su prisutni u porodicama širom sveta

Objavljeno: 23:39h

Svaki od tih običaja ima duboke korene koji sežu u prošlost.

Prva božićna čestitka

Iako su praznične čestitke postojale kroz vekove, prva zabeležena božićna čestitka potiče iz Britanije. 1843. godine, Henri Kol je poslao prvu poznatu božićnu čestitku sa crtežom porodičnog okupljanja i željom za "Srećan Božić i srećnu Novu godinu", prema Viktorija i Albert muzeju.

Ukrašavanje jelke

Običaj postavljanja i ukrašavanja jelke potiče iz 16. veka u Nemačkoj. Popularizacija ovog običaja desila se u Velikoj Britaniji tokom 1840-ih, kada je princ Albert, rođen u Nemačkoj, postavio prvo poznato britansko božićno drvo u zamku Vindzor.

Upotreba lampica na jelki vuče korene iz Nemačke i datira iz 17. veka. Iako je Edvard Hiberd Džonson zaslužan za pronalazak ukrasnih sijalica, tradicija osvetljavanja jelke potiče iz Nemačke. Praksa osvetljavanja jelke tada je bila prilično opasna, s obzirom na upotrebu sveća na granama.

Nova godina, Novogodišnja jelka, Jelka, Ukrasi
foto: Privatna arhiva

Božićne čarape

Legenda kaže da su božićne čarape potekle iz Turske i datiraju iz 4. veka, iz vremena Svetog Nikole. Prema priči, Sveti Nikola je čuo za siromašnog udovca i njegove tri ćerke, pa je ubacio zlatnike u čarape devojčica koje su se sušile kraj vatre.

Smešni praznični džemperi

Smešni praznični džemperi potiču iz Kanade, gde su postali popularni u Vankuveru početkom ovog veka. Ideja "ružnih božićnih džempera" brzo se proširila na SAD, gde su postali popularni među maloprodajama koje su se specijalizovale za izradu ovakvih džempera.

Medenjaci
foto: Printscreen/youtube/Tasty

Božićni kolači

Običaj pečenja božićnih kolačića ima evropske korene. Iako su kućice od medenjaka prvobitno korišćene kao ukrasi za jelke više nego kao poslastice, ideja slatkih medenjaka potiče iz prošlosti, verovatno mnogo starije nego što možemo zamisliti, prema knjizi "Zabava od starog Rima do Super Boula: Enciklopedija" iz 2008. godine.

BONUS VIDEO

01:51

DA LI JE BOLJA PRIRODNA ILI VEŠTAČKA JELKA? Evo šta su prednosti i mane jednih i drugih

(Espreso/24sedam/K.O./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.