PRVA FOTOGRAFIJA CRNE RUPE U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: Ovako izgleda mesto u kojem PROSTOR I VREME NESTAJU
Prva fotografija crne rupe u istoriji, Foto: EHT Collaboration

istorijsko postignuće

PRVA FOTOGRAFIJA CRNE RUPE U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: Ovako izgleda mesto u kojem PROSTOR I VREME NESTAJU

Ovo otkriće je svet čekao

Objavljeno: 15:24h

Objavljeni su dugo iščekivani rezultati kolaboracije Event Horizon Telescope (EHT), odnosno objavljena je prva fotografija crne rupe u istoriji čovečanstva.

Slika prikazuje oreol prašine i gasa, prateći obris ogromne crne rupe, u srcu Mesier 87 galaksije, 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

Fotografija je napravljena od strane Event Horizon Telescope (EHT), mreže od osam radio-teleskopa koji pokrivaju lokacije od Antarktika do Španije i Čilea.

Šeperd Doeleman, Direktor Event Horizon Telescope i istraživač sa Harvardskog univerziteta, rekao je:

- Crne rupe su najtajanstveniji objekti u univerzumu. Videli smo ono što smo smatrali nevidljivim. Slikali smo crnu rupu.

Naravno, samu crnu rupu nemoguće je fotografisati jer je ona nevidljiva. Njenoj gravitaciji ništa ne može pobeći, pa čak ni elektromagnetski talasi poput ultraljubičastog zračenja, rendgenskih zraka, vidljivog svetla, odnosno bilo čega čime mi možemo opaziti taj tajanstveni fenomen.

Međutim naičnici EHT-a uspeli su da snime horizont događaja crne rupe koji može prikazati njenu senku ili siluetu. Plin koji pada prema crnoj rupi zagrejava se na više od milijardu stepeni, zbog čega se horizont događaja može videti kao senka čiji su veličina i oblik određeni Ajnštajnovom teorijom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.