ŽIVOT NA MARSU? Naučnici potvrdili prisustvo MATERIJE koju može da stvori samo nešto ŽIVO!
Mars kroz objektiv sonde Mars Insajt, Foto: EPA / NASA

novo otkriće

ŽIVOT NA MARSU? Naučnici potvrdili prisustvo MATERIJE koju može da stvori samo nešto ŽIVO!

Međunarodni tim naučnika uporedio je posmatranja sa dve različite sonde koje su prikupile podatke 2013. godine kako bi pronašli čvrsti dokaz

Objavljeno:

Višegodišnje pitanje ima li metana na Marsu moglo bi konačno biti rešeno jer su naučnici potvrdili postojanje ovog plina na Crvenoj planeti, kao i odakle bi on mogao da dolazi.

Još pre 15 godina je evropska sonda izvestila o tragovima metana u atmosferi Marsa, ali mnogi naučnici nisu bili sigurni jesu li ti podaci tačni jer metan inače, barem na Zemlji, proizvode organizmi.

Sada je međunarodni tim naučnika uporedio posmatranja sa dve različite sonde koje su prikupile podatke 2013. godine kako bi pronašli čvrsti dokaz da na Marsu postoji metan, piše Phys.org.

Otkrili su kako je izvor najverovatnije smrznuti metan ispod stena u blizini tzv. Galeovog kratera za koje se dugo smatra da je isušeno korito jezera. Smatraju kako taj ledeni pokrov ponekad ispusti metan u atmosferu.

- Ovo je jako uzbudljivo i nismo to očekivali. Dva potpuno zasebna istraživanja su pokazala na isto područje koje bi moglo biti izvor metana - rekao je Marko Đurana sa Rimskog nacionalnog instituta za astrofiziku.

I dok je metan znak života na Zemlji, Đurana kaže kako njegova prisutnost na Marsu ne mora nužno da znači da postoji život i na Crvenoj planeti.

- Metan je važan jer bi mogao biti indikator mikrobiološkog života. Određeni tipovi mikroba koriste metan kao izvor energije. Međutim, metan se može proizvesti i tokom abiotičkog procesa - istaknuo je Đurana pa dodao kako je potrebno da se urade dodatna istraživanja smrznutog metana na Marsu.

Ako bi pronašli velike količine ovog plina, on bi mogao da podržava ljudske misije na Marsu pa bi ujedno mogao biti i gorivo za industrijske procese, ali i gorivo za povratak ljudi ako bi ikada ljudska misija otišla do Marsa, rekao je Đurana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.