TADIĆEVA VILA NA DEDINJU KAO DA JE PROKLETA: Toma odbio da živi u njoj, a VLASNICA preminula par sati pre nego što joj je vraćena!
Foto: Beta, Printscreen/Google streetview

sporili se godinama

TADIĆEVA VILA NA DEDINJU KAO DA JE PROKLETA: Toma odbio da živi u njoj, a VLASNICA preminula par sati pre nego što joj je vraćena!

Za sve vreme spora, kuća je, još otkad se iz nje iselio Tadić, pre pet godina, prazna, a država za nju plaća troškove za održavanje, komunalije, obezbeđenje
Objavljeno:

Kako je Ivanka Miljački pre dve godine izjavila za naš list, osuđen je posle oslobođenja kao navodni špijun, mada se nikada nije bavio politikom.

Stradao je uz svog tasta Miloša Trifunovića, predratnog ministra prosvete, koji se penzionisao, ali je u vladu ponovo ušao posle puča, 27. marta 1941. Sa kraljem je napustio zemlju. Bio je premijer vlade u izbeglištvu posle Slobodana Jovanovića. Kada je Draža Mihailović uhapšen, Trifunović se vratio. Svedočio je u njegovom procesu, šokiravši mnoge rečima: “Sa žaljenjem smo tamo čuli da vi ovde jedni druge ubijate, a mi nismo mogli znati ko koga više ubija.”

Početkom 1947, i on i zet su osuđeni kao špijuni. Trifunović na osam, a Konstantin Stanković na četiri godine zatvora.

Pošto im je oduzela polovinu kuće, nova vlast je, bez obzira na to što je druga polovina i dalje pripadala Veri Stanković, izbacila nju i decu i preselila ih u dve sobice, u zajedničkom stanu sa više stanara i jednim kupatilom, u Molerovoj. Jedva je Vera, preko majke Koče Popovića, inače rođake, uspela da spase deo pokućstva. To su posle prodavale i od toga živele.

Umesto njih, u njihovoj vili živeli su najviši državni funkcioneri: član CK Veljko Zeković, Milka Planinc, Džemal Bijedić i Momir Bulatović. Novac za kiriju sestre nisu dobijale sve do 2004, kada se tu uselio Boris Tadić. Tada je sklopljen ugovor o zakupu, ali po minimalnoj ceni, od osam evra po kvadratu. Naravno, za sve to vreme morale su državi da plaćaju porez na vilu.

Ivanka je, kako nam je pre smrti rekla, u kući bila samo tri puta. Jednom 1994, posle majčine smrti, dok je u njoj živeo Bulatović, i to sa veštacima. Drugi put sa sinom, kada su uspeli da uđu samo u baštu, da mu pokaže gde je odrasla, ali su ih ubrzo izbacili. I treći put kada ju je Tadić pozvao na ručak.

Ivankina deca i porodica Jelene Obradović sada čekaju da im Uprava za zajedničke poslove republičkih organa preda ključeve vile dobrovoljno, i nadaju se da neće morati da dođe do izvršenja.

Sve do dolaska Borisa Tadića na čelo države, predsednička rezidencija bila je u Užičkoj 16. Na Tadićevu inicijativu izmenjena je Uredba o zvaničnoj rezidenciji predsednika, pa je to postala Lackovićeva 10. Ipak, posle Tadića u vili niko nije živeo.

(Espreso.co.rs / Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.