TADIĆEVA VILA NA DEDINJU KAO DA JE PROKLETA: Toma odbio da živi u njoj, a VLASNICA preminula par sati pre nego što joj je vraćena!
Foto: Beta, Printscreen/Google streetview

sporili se godinama

TADIĆEVA VILA NA DEDINJU KAO DA JE PROKLETA: Toma odbio da živi u njoj, a VLASNICA preminula par sati pre nego što joj je vraćena!

Za sve vreme spora, kuća je, još otkad se iz nje iselio Tadić, pre pet godina, prazna, a država za nju plaća troškove za održavanje, komunalije, obezbeđenje
Objavljeno:

Nekadašnja predsednička rezidencija u Lackovićevoj 10, na Dedinju, u kojoj je osam godina živeo Boris Tadić dok je bio predsednik države, i u koju je Tomislav Nikolić odbio da se useli, rečima “oteto - prokleto”, od 10. maja ponovo pripada naslednicima predratnog inženjera Konstantina Stankovića.

Tog dana njegovim kćerkama Ivanki, udatoj Miljački, i Jeleni, udatoj Obradović, trebalo je da bude uručena odluka Vrhovnog kasacionog suda, kojom je stavljena tačka na sudski spor koji su vodile sa državom. Nažalost, Ivanka je nije primila - umrla je nekoliko sati ranije!

- Presudom Vrhovnog kasacionog suda po uloženoj reviziji tužilja, potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu, od 14. marta 2014. godine, kojom je utvrđeno da im se vraća u svojinu i državinu polovina idealnog dela kuće u Lackovićevoj. Nažalost, ovu presudu nije dočekala Ivanka Miljački, jer je tog dana preminula - kaže njihov advokat Dušanka Subotić Homen za Novosti.

Presudom VKS, kako objašnjava, preinačena je presuda Apelacionog suda iz 2014, kada je Ivankin i Jelenin tužbeni zahtev odbijen. Sestre su uložile reviziju postupka pred Vrhovnim kasacionim sudom i dobile spor, odnosno polovinu vile koju im je država oduzela. Sud je utvrdio da imaju pravo na sudsku zaštitu i po osnovu Protokola Prve evropske konvencije o ljudskim pravima.

Za sve vreme spora, kuća je, još otkad se iz nje iselio Tadić, pre pet godina, prazna, a država za nju plaća troškove za održavanje, komunalije, obezbeđenje.

Sve je počelo kada je inženjer Konstantin Stanković, poznat po tome što je počeo zidanje temelja za Hram Svetog Save, još pre rata, kupio dva placa, spojio ih i na njima sazidao, 1939. godine, porodičnu vilu. Polovina kuće koja se vodila na njega posle rata je konfiskovana, dok je druga polovina, koja se vodila na njegovu suprugu Veru, ostala kćerkama u nasledstvo.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.