SAMIT KOJI MENJA SVET: Evo šta se sve događalo na Forumu "Pojas i put" u Pekingu,  i s kim se sve sastao Aleksandar Vučić
Foto: AP

Skup lidera sveta

SAMIT KOJI MENJA SVET: Evo šta se sve događalo na Forumu "Pojas i put" u Pekingu, i s kim se sve sastao Aleksandar Vučić

Otvaranju Foruma prisustvovali su predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, premijer Mađarske Viktor Orban, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, premijer Srbije Aleksandar Vučić...
Objavljeno: 08:06h

Predsednik Kine Si Đinping ukazao je na značaj "puta svile" za razvoj svetske civilizacije u prošlosti ali i istakao da je u njemu i budućnost jer se povezuju narodi i zemlje.

- Put svile povezuje kontinente, Istok sa Zapadom, otvara mogućnosti razmene među nacijama - rekao je Si Đinping na otvaranju Foruma.

Kako je podvukao, stari put svile povezivao je narode duzz njega ssto i jeste cilj ove inicijative.

foto: AP

On je podsetio da je prošlo četiri godine od pokretanja inicijative tokom kojih je više od sto zemalja podržalo taj projekat.

Naglašavajući da kineska inicijativa ima za cilj povezivanje nacija kroz infrastrukturu, kineski predsednik je naznačio i projekat železničke pruge između Srbije i Mađarske.

- Želimo da ostvarimo novi model saradnje od koristi za sve. Ne želimo da formiramo malu grupu već veliku porodicu harmonične koegzistencije - rekao je Si.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da inicijativa "Pojas i put za međunarodnu saradnju" koju je pokrenula Kina može da doprinese velikom Evroazijskom partnerstvu i podvukao da ratoborna retorika mora biti napuštena da bi se prevazišla stagnacija u globalnom razvoju.

foto: AP

Putin je ocenio da bi bilo dobro učešće evropskih partnera u tom projektu, i da bi balansirano partnerstvo omogućilo da po prvi put u istoriji imamo takvu vrstu saradnje od Pacifika do Atlantskog okena.

Nakon Putina Forumu su se obratili i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji su takođe podržali inicijativu.

(Espreso.co.rs/Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.