SAMIT KOJI MENJA SVET: Evo šta se sve događalo na Forumu "Pojas i put" u Pekingu,  i s kim se sve sastao Aleksandar Vučić
Foto: AP

Skup lidera sveta

SAMIT KOJI MENJA SVET: Evo šta se sve događalo na Forumu "Pojas i put" u Pekingu, i s kim se sve sastao Aleksandar Vučić

Otvaranju Foruma prisustvovali su predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, premijer Mađarske Viktor Orban, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, premijer Srbije Aleksandar Vučić...
Objavljeno: 08:06h

Nakon sastanka sa premijerom Li Kećangom, članovi delegacija Srbije i Kine potpisaće Sporazum o zajmu sa EKSIM bankom za finansiranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije deonice Beograd Centar - Stara Pazova, Aneks 3 Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, i Memorandum o utvrđivanju Akcionog plana za trgovinu i investicije u poljoprivredi.

Sa kompanijom Huawei planirano je potpisivanje Sporazuma o strateškom partnerstvu za razvoj informaciono-komunikacione infrastrukture u obrazovnim ustanovama.

foto: AP

Takođe, Vučić će razgovarati sa predstavnicima kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), sa kojima je predviđeno potpisivanje Memoranduma o razumevanju i saradnji na projektu Beograd-Južni Jadran, deonica Preljine-Požega i Požega-Boljare, Memoranduma o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje brze saobraćajnice-državnog puta 1 B reda, broj 21 Novi Sad-Ruma (Fruškogorski koridor) i Protokola o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka između Republike Srbije - grada Beograda i CRBC.

Tokom boravka u Kini, premijer Vuccich obići che Železaru Tangstil i tom prilikom sastati se sa predstavnicima Hestil grupe.

U delegaciji Vlade Srbije su potpredsednik Vlade i ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukuru Zorana Mihajlović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

foto: AP

Vučić je danas u Pekingu imao više susreta sa šefovima država i vlada i predstavnicima međunarodnih organizacija: na marginama Foruma u Pekingu imao je susrete sa predsednikom Kine Si Đinpingom i Ruske Federacije Vladimirom Putinom, kao i sa Aleksandrom Lukašenkom i premijerima Mađarske i Grčke Viktorom Orbanom i Aleksisom Ciprasom.

Vučić se sastao sa predstavnicima kompanije Kinglong - Higer, koja se bavi proizvodnjom autobusa, a potom je imao sastanak i sa vodećim ljudima kompanije Heng Kang koja se bavi zdravstvom i farmacijom.

Premijer Srbije je razgovarao i sa predstavnicima firme Poly technologies group koja se bavi odbrambenom industrijom, a svim sastancima prisustvovao je ambasador Kine u Srbiji Li Mančang kao i ministar privrede Goran Knežević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.