KAKO JE MOGUĆE DA JOŠ UVEK NEMA TELA DEVOJČICE? Bivši načelnik UKP objasnio, izostaje ključna stvar
Dejan Radenković, Foto: KURIR TV

UBISTVO DANKE ILIĆ

KAKO JE MOGUĆE DA JOŠ UVEK NEMA TELA DEVOJČICE? Bivši načelnik UKP objasnio, izostaje ključna stvar

Pronalaženje tela je veoma važno zato što bi se onda obdukcijom došlo do istine

Objavljeno:

Nesaradnja osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić otežava rad policije koja i dalje ne može da ponađe telo dvogodišnje devojčice iz Bora, rekao je nekadašnji pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dejan Radenković. On je u emisiji Euronews Centar istakao da će potraga biti nastavljena sve dok se telo ne pronađe.

Pronalaženje tela je, kako kaže, veoma važno zato što bi se onda obdukcijom došlo do istine kako, na koji način i kada je nastupila smrt. "Očigledno izostaje saradnja osumnjičenih za izvršenje ovog krivičnog dela. I to naravno otežava rad policiji koja, očigledno po svim aktivnostima koje vidimo, jednostavno želi da dođe do tog krajnjeg učinka, odnosno da se pronađe telo male Danke i na taj način da se jednostavno zaključi slučaj", rekao je Radenković.

Prema njegovim rečima, sam iskaz, odnosno priznanje osumnjičenog da je izvršio određeno krivično delo, jeste dovoljno, ali nije potpuno ukoliko nije potkrepljeno materijalnim dokazima.

"Dovoljno je za sud i za policiju. Zato je jako bitno da se, pre svega u predistražnim radnjama, a i sad u ovom momentu, prikupi što više materijalnih dokaza. Od početka od DNK koji je urađen, analize baznih stanica, njihovo kretanje, komunikacija posle izvršenja krivičnog dela do momenta hapšenja. Sve su to jako bitne stvari kako bi predmet bio 'jak' i na taj način nesumnjivo išao u pravcu tome da se zadovolji pravda i da svako ko je učinio neko krivično delo bude osuđen za to", objasnio je Radenković.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

Kaže da Tužilaštvo vodi ceo slučaj i sarađuje sa MUP, i da je policija ta koja radi po instrukcijama tužioca koji vodi slučaj.

"Ovde dolazi do izražaja i iskustvo koje ima policija i koja je na terenu i koja prikuplja sve to što tužilac nalaže od njih", rekao je bivši pomoćnik načelnika UKP .

Na pitanje da li je policija dobro obavila svoj posao, Radenković kaže da je uradila maksimalno što je mogla.

"Pazite, nestanak lica, naročito deteta, takve istrage su veoma kompleksne i veoma zahtevne. Ovde smo prvi put imali alarmiranje, odnosno aktiviranje sistema Pronađi me koje je dodatno uzburkalo javnost i dodatno privuklo pažnju, što je i sasvim normalno i pokazalo se kao dobro, da se što brže i efikasnije radi. Apsolutno mislim da su oni radili onoliko koliko su mogli. Nisu imali određeni pravac, išli su sistemom eliminacije, prikupljali su sve što su mogli na terenu", rekao je Radenković.

Dodao je sasvim normalno da policija ne izlazi sa svim informacijama da se ne bi uticalo na sam tok istrage.

Kaže da bi pronalaženje tela moglo da potvrdi krivično delo koje se osumnjičenima stavlja na teret.

"Obdukcijom tela bi se utvrdilo kada i na koji način je došlo do smrti male Danke. Da li je to nastalo prilikom saobraćajne nezgode ili nesreće koja je se desila, što je pretpostavljamo malo verovatno s obzirom na brzinu kretanja koja je nesumljivo utvrđena da se vozilo kretalo, jer sam i teren ne dozvoljava da se vozilo brže kreće. Ili je ona nastupila kasnije nekim nasilnim aktom od strane jednog ili obojice njih, kao što smo čuli iz izjava zvaničnika MUP-a da su priznali da su je, pošto se ona probudila, ugušili. To je dovoljno, ukoliko se utvrdi tako, sa ovim iskazima i priznanjima koje već poseduje tužilaštvo, da se oni optuže za ovo krivično delo koje im se i trenutno stavlja na teret", poručio je Radenković.

Podsetimo, dvojica osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić, J.S. i D.D. su zaposleni u "Vodovodu" i u trenutku ubistva su, kako se sumnja, upravljali automobilom tog preduzeća.

Sumnja se da su oni automobilom devojčicu udarili, zatim je stavili u kola i odneli je na deponiju.

D.D. je priznao ubistvo u tužilaštvu dok se J.S. branio ćutanjem, i nakon saslušanja im je određen pritvor do 30 dana.

Naknadno su uhapšeni D.D. i R.D. otac i brat osumnjičenog D.D. zbog sumnje da su mu pomogli da premesti telo devojčice na za sada nepoznatu lokaciju.

Brat osumnjičenog preminuo je u Policijskoj upravi u Boru, zbog čega je Više javno tužilaštvo u Zaječaru naložilo odbukciju, dok je ocu osumnjičenog određen pritvor do 30 dana.

Bonus video:

02:46

UBISTVO DANKE ILIĆ OTVORILO STARO PITANJE - DO KADA NE BISMO SMELI DA SE ODVAJAMO OD DECE? Roditelji često prave ove greške

(Espreso / Euronews / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.