NOVI TALAS HAPŠENJA U 20 GRADOVA SRBIJE: Lisice na ruke 47 osoba! Ovo su SVI DETALJI akcije Pluton 2!
Foto: Marina Lopičić

obračun s prevarantima

NOVI TALAS HAPŠENJA U 20 GRADOVA SRBIJE: Lisice na ruke 47 osoba! Ovo su SVI DETALJI akcije Pluton 2!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 47 osoba
Objavljeno: 13:35h

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su odgovorno lice u privrednom društvu ''Agroprom“ doo S.B. (1979) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Postoje osnovi sumnje da je S.B. putem elektronskog plaćanja i unošenjem neistinitih podataka u naloge za elektronsko plaćanje, neosnovano izvršila transfer novčanih sredstva sa računa firme “Agroprom kom“, na svoj račun, i na račune drugih pravnih i fizičkih lica, kojima je pribavila protivpravnu imovinsku korist od 23.355.098,40 dinara. Krivična prijava u redovnom postupku biće podneta protiv još jedne osobe.

foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave u Zrenjaninu uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba ovlašćenja u privredi. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapšeni su bivše odgovorno lice „Ekoplam“ M.T. (1969), odgovorno lice privrednih društava „Ekoplam“, „Varmont“ doo i „Varoteč“ doo P.Z. (1956), zaposleni u privrednom društvu „Varoteč“ D.M. (1974), odgovorno lice „Ekoplama“ B.Č. (1979) i Z.R. (1973). Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni od novembra 2008. godine do kraja 2009. godine u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i svoja privredna društva, aplicirali za dodelu sredstava Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, za razvoj novih tehnologija, pri čemu su lažno prikazali da će finansirati otvaranje pogona za proizvodnju briketa u Novom Bečeju. Sumnja se da su tako stečena novčana sredstva koristili suprotno nameni, pored čega su svoja dugovanja prema Sekretarijatu izmirivali na osnovu fiktivne dokumentacije, uvećavavši fakture. Na taj način osumnjičeni su oštetili Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine za 24.783.046,03 dinara.

foto: Marina Lopičić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su zloupotrebom službenog položaja i zloupotrebom ovlašćenja u privredi oštetili Republičku direkciju za robne rezerve za 172.039.772,86 dinara. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu, uhapšeni su rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve M.P., odgovorno lice AD „Banat“ Banatski Karlovac N.K., odgovorno lice „Mesoprometa“ iz Pančeva Lj.J. i odgovorna lica AD „Banat“ i „Mesopromet“ Z.B. i S.B. Postoje osnovi sumnje da su uhapšeni od 2005. do 2007. godine, protivpravno otuđili meso i mesne prerađevine, vlasništvo Republičke direkcije za robne rezerve, koje im je bilo povereno na skladištenje.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su tri osobe, dok se za jednom osobom intenzivno traga osumnjičene za malverzacije u AMSS Gas-petrolu. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšeni su odgovorno lice i zamenik zakonskog zastupnika privrednog društva ''Goper line“ M.T. (1963) i G.M. (1971) i bivše odgovorno lice tog preduzeća G.P. (1965). Krivičnom prijavom je obuhvaćeno i bivše odgovorno lice privrednog društva AMSS Gas-petrol doo iz Beograda D.M. (1967), za kojim je raspisana potraga. Postoje osnovi sumnje da je bivše odgovorno lice AMSS Gas-petrola od avgusta 2012. do decembra te godine, iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem granica ovlašćenja, pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist višu od 1.500.000 dinara, na štetu AMSS Gas-petrol. Sumnja se da su mu u tome sa umišljajem pomogli ostali osumnjičeni, tako što su na račun privrednog društva ''Goper lajn“ vršene uplate sa računa privrednog društva AMSS Gas-petrol, a po osnovu ispostavljenog računa-otpremnice za prazne plinske boce i za motorna ulja, do čijeg prometa nije stvarno došlo.

foto: Nebojša Mandić

Takođe se sumnja da je D.M. sa računa AMSS Gas-petrola prebacio privrednim društvima ''Land-MVZ'' i ''Goper lajn'' 2.974.922,9 dinara, po osnovu faktura za usluge obezbeđenja i za rashladne vitrine, do čijeg prometa i realizacije takođe nije došlo. Sumnja se da je potom osumnjičeni G.M., koji je imao deponovan potpis na račun privrednog društva ''Land-MVZ'', sa njega podigao gotovinu ili novac prebacio na račune drugih privrednih društava na osnovu fiktivnih poslova, kao i privrednom društvu ''Goper lajn''. Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni G.M. i G.P. sa računa privrednog društva ''Goper lajn'' podigli gotovinu i predali je osumnjičenom D.M.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.