NOVI TALAS HAPŠENJA U 20 GRADOVA SRBIJE: Lisice na ruke 47 osoba! Ovo su SVI DETALJI akcije Pluton 2!
Foto: Marina Lopičić

obračun s prevarantima

NOVI TALAS HAPŠENJA U 20 GRADOVA SRBIJE: Lisice na ruke 47 osoba! Ovo su SVI DETALJI akcije Pluton 2!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 47 osoba
Objavljeno: 13:35h

47 osoba je uhapšeno, a podnete su i krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga u najnovijoj akciji MUP-a!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Akcija „Pluton 2“ sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru, a osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra. Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

foto: Nebojša Mandić

Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja "Dr. Milorad-Mika Pavlović" u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica. Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Budžet grada Beograda, JP ''Srbija šume'', Dom zdravlja ''Dr. Milorad-Mika Pavlović'', Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP ''Gas'', AMSS Gas-petrol, ", akcionari AD ''Alfa Plam'' iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.

foto: Printscreen

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su tri osoba zbog postojanja osnova sumnje da su zloupotrebom položaja odgovornog lica, plaćanjem neizvedenih radova, naneli štetu Kliničkom centru Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine od 294.279.568,00 dinara. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapšeni su odgovorno lice građevinskog preduzeća ''Kovačević'' DOO iz Novog Sada R.K. (1963), odgovorni izvođač radova ''Alpine'' DOO iz Beograda O.Š. (1960) i odgovorno lice firme ''Arhness''DOO iz Novog Sada M.J. (1942). Postoje osnovi sumnje da su R.K., O.Š. i M.J. od 2008. do 2012. godine, prilikom rekonstrukcije Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, čije je radove finansirao Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, sačinili i overili deset privremenih situacija u kojima su uneti podaci o količini izvedenih radova, koji nisu bili urađeni na objektu. Te privremene situacije, kako se sumnja, korišćene su za neosnovane isplate novčanih sredstava prema građevinskom preduzeću 'Kovačević'', kome je na taj način pribavljena protivpravna imovinska korist od 280.477.858 dinara i firmi ''Alpine'', kojoj je pribavljena protivpravna imovinska korist od 13.801.710 dinara.

foto: MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Uhapšeni su zaposleni u rudniku mrkog uglja «Soko» I.D. (1977), M.R. (1962) i T.M. (1964), kao i zaposleni u preduzeću „DD Nikolić“ Ćuprija Z.P. (1963), B.M. (1976) i D.M. (1968). Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni od aprila 2015. do jula 2016. godine sačinjavali fiktivne otpremnice u kojima je navodno prikazana isporuka sitnog uglja na depo Androvac, umesto komercijalnog uglja „kocka“, gde su manjak na depou nadoknađivali lažnim merenjem narednih isporuka sitnog uglja. Osumnjičeni su na taj način prisvojili 524,78 tona komercijalnog uglja, vrednosti 4.361.199,00 dinara.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.