NOVI TALAS HAPŠENJA U 20 GRADOVA SRBIJE: Lisice na ruke 47 osoba! Ovo su SVI DETALJI akcije Pluton 2!
Foto: Marina Lopičić

obračun s prevarantima

NOVI TALAS HAPŠENJA U 20 GRADOVA SRBIJE: Lisice na ruke 47 osoba! Ovo su SVI DETALJI akcije Pluton 2!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 47 osoba
Objavljeno: 13:35h

Postoji osnov sumnje i da je bivše odgovorno lice AMSS Gas-petrol D.M., od maja do decembra 2012. godine, iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem granica ovlašćenja pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od 1.659.803,68 dinara, na štetu AMSS Gas-petrola. Sumnja se da je osumnjičeni platnom karticom AMSS Gas-petrola, koju je zadužio po osnovu ugovora između AMSS Gas-petrola i jedne banke, obavljao plaćanja od 3.309.075,78 dinara, od čega je 1.649.272,10 dinara pravdao raznim računima i to uglavnom računima sa benzinskih pumpi i računima iz restorana, a iznos od 1.659.803,68 dinara je koristio za sopstvene potrebe. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju uhapsili su dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi na štetu akcionara AD "Alfa Plam" Vranje. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju uhapšena su bivša odgovorna lice AD"Alfa Plam" V.I. i V.Z., dok je protiv jedne osobe podneta krivična prijava u redovnom postupku. Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni bez Odluke Upravnog odbora preduzeća i dokaza da je nenaplativost bila izvesna i dokumentovana, kao i suprotno pozitivnim pravilnikom i Statutu AD "Alfa Plam", obavili direktni otpis potraživanja za 2009 i 2011.godinu prema domaćim i inostranim kupcima za 105.600.497,83 dinara, odnosno 1.257.513,48 evra. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su građevinskog inspektora u Upravi za imovinu i inspekcijske poslove Grada Niša M.M. (1960) i D.N. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Postoje osnovi sumnje da je M.M., podstreknut od strane D.N., februara prošle godine, bez izlaska na lice mesta i bez izvršene provere na gradilištu, sačinila dva Pojedinačna popisna lista o bespravno izgrađenim objektima. Osumnjičena je u njima konstatovala da na licu mesta postoje izgrađena dva građevinska objekta, koji su završeni u građevinskom smislu, što je suprotno činjeničnom stanju. Na osnovu takvog postupanja osumnjičene M.M., vlasniku objekta je pribavljeno pravo privremenog priključenja do okončanja ozakonjenja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu kod isporučioca JKP“Naissus“ Niš.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su čuvara šuma R.R. (1970) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Postoje osnovi sumnje da R.R. od 2015. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja, samoinicijativno u Gazdinskoj jedinici ''Jelje Tavnik“ angažovao više lica, radi seče šume ukupne drvne mase od 1163,613 metara kubnih, iako za to nije imao ovlašćenje. Sumnja se da je potom isečenu drvnu masu prodao trećim za sada neidentifikovanim osobama, bez evidentiranja u poslovnim knjigama i na taj način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 6.341.398,20 dinara, na štetu JP ''Srbija šume“. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su funkcionera Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata JP ''GAS“ P.I., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pronevera. Sumnja se da je P.I. od decembra 2014. do septembra 2016. godine sa računa navedenog sindikata bez osnova podigao 212.810,00 dinara,koje je prisvojio za sebe.

foto: Profimedia

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su Z.S. (1959) ,koja faktički obavlja poslove odgovornog lica PRZR ''Medenjak Plus“ Buljane, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Postoje osnovi sumnje da je Z.S. od 2014. do 2016. godine, sačinjavala fiktivne ugovore o radu za više od 40 osoba za zasnivanje radnog odnosa, prijavljivala ih na obavezno socijalno osiguranje, nakon čega je za te osobe donosila rešenja o raskidu radnog odnosa. Na taj način te osobe neosnovano su ostvarivale pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti kod Nacionalne Službe za zapošljavanje od 5.000.000,00 dinara, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su bivše odgovorno lice Doma zdravlja "Dr. Milorad-Mika Pavlović" u Inđiji V.P. (1958) i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još dve osobe , zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i nenamensko trošenje budžetskih sredstava. Postoje osnovi sumnje da je V.P. od 2005. do 2016. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, u nameri pribavljanja koristi za sebe i drugog, počinio navedena krivična dela kroz nezakonite radnje u postupcima javnih nabavki i poslovne saradnje sa drugim pravnim licima. Na taj način osumnjičeni je oštetio Dom zdravlja "Dr. Milorad-Mika Pavlović" za 15.971.194,00 dinara.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.