Vujović: Ostvaren suficit između 30 i 40 milijardi dinara!
Foto: Fonet

Ministar finansija se pohvalio

Vujović: Ostvaren suficit između 30 i 40 milijardi dinara!

- To je za Srbiju neverovatan rezultat da se posle 11 meseci merenja deficita nalazimo u suficitu republičkog budžeta i uravnoteženom budžetu opšte države. Takvim rezultatom malo zemalja može da se pohvali - istakao je Vujović
Objavljeno: 14:51h
foto: Fonet

Prema njegovim rečima, očekuje se da će privredni rast u Srbiji do kraja godine iznositi 2,7 odsto, “a možda i više”.

Vujović je rekao i da je zabeležen međugodišnji rast inflacije od svega 1,5 odsto, kao i rast zaposlenosti.

Prosečan broj formalno zaposlenih u oktobru 2016. godine povećan je za 1,4 odsto na međugodišnjem nivou. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje ukupan broj aktivno nezaposlenih lica na kraju oktobra bio je 686.721 lice, što je manje za 4,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Vujović.

Vujović je dodao i da su do sada urađene reforme i projekti doveli do rasta investicione aktivnosti od 5,7 odsto, što je jedan od glavnih generatora rasta.

Prema njegovim rečima, planirano je da u 2017. godini deficit na nivou Republike iznosi 69 milijardi, a deficit opšte države oko 70 milijardi.

On je rekao i da je planirano da u 2017. godini učešće javnog duga u BDP počne da pada i u toj godini iznosi 72,8 odsto.

Očekujemo da će to biti tačka preokreta i da će od tada učešće duga u BDP stalno padati dok se postepeno ne spustimo do nivoa Mastrhta koji je oko 60 odsto, rekao je Vujović.

On je istakao i da se projekcija ekonomskog rasta stalno poboljšava i da će ona biti 2017. godine tri odsto.

Vujović je objasnio da su u budžetu Srbije za 2017. godinu uključeni projektne zajmovi u iznosu od 43,5 milijardi.

(Espreso.co.rs / Fonet)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.