Hvala mu! Evo ko je čovek koji je eurokrem doneo u Jugoslaviju (VIDEO)
Foto: Printskrin/Youtube/PlisskenB1379's channel

najslađa poslastica

Hvala mu! Evo ko je čovek koji je eurokrem doneo u Jugoslaviju (VIDEO)

Fabrika za proizvodnju ’’eurokrema’’ opremljena je i puštena u rad 1970. godine. Vrlo brzo se ispostavilo da je to bio izvanredan poslovni potez
Objavljeno:

Postao je generator razvoja, ne samo preduzeća gde se proizvodio, nego i čitavog Gornjeg Milanovca, čija je petina od tadašnjih 17.000 stanovnika bila zaposlena u ovom gigantu.

- ’’Takovo’’ je podelilo i izgradilo više od 300 stanova, 1.000 zaposlenih je napravilo porodične kuće, što znači da je na taj način oko 4.000 Gornjomilanovčana rešilo stambeno pitanje. O tome kako se živelo u tom zlatnom periodu preduzeća, možda najbolje govori podatak da je sindikat iznajmljivao avion za ekskurzije radnika u Španiju i Italiju. Jednostavno, moglo se. A sve zahvaljujući ”eurokremu” – s ponosom navodi Jovan Tomović, koji se na mestu generalnog direktora nalazio 26 godina, do 1985.

U ruke ovog uspešnog privrednika sa gospodskim manirima, koji je nakon 45 godina radnog staža pre 19 godina otišao u penziju, pre par godina stigla su dva pisma poslata iz Italijanskog grada Breše. Jedno mu je uputila kompanija ’’Gandola’’, a drugo vlasnik kompanije Đorđo Gandola. ’’Kao uspomenu na vreme koje je prošlo i ono koje će doći, šaljemo vam jedan sat koji može da izmeri još puno lepih i kvalitetnih trenutaka’’, pisalo je u pismu uz koje je išao i sat na čijoj je poleđeni na italijanskom stajalo: ’’Za 40 godina prijateljstva i rada, 1969.-2009.’’

- Ovaj znak pažnje je veliko priznanje i satisfakcija za mene, jer su i članovi ove porodice prepoznali da smo zajedno uradili velike stvari. Ponosan sam što je osnivač kompanije, pokojni Aldo Gandola, na čijem sam pogrebu bio pre sedam godina, bio moj prijatelj. Njegovi saveti bili su mi od ogromne koristi dok sam rukovodio jednim takvim sistemom kao što je ’’Takovo’’ i oni se ne mogu pronaći ni u jednoj knjizi, niti ekonomskom udžbeniku – naglašava Tomović.

Nakon odlaska iz ’’Takova’’ 1985. godine, Jovan Tomović je kratko vreme bio predsednik opštine Gornji Milanovac, a potom 1986. odlazi u Beograd, gde je kao generalni direktor iz pepela podigao spoljnotrgovinsko preduzeće ’’Centrokoop’’. Međutim, zbog ličnog prijateljstva sa Ivanom Stambolićem, nakon četiri godine biva smenjen sa te funkcije. U ’’Takovo’’ je, kaže, poslednji put ušao pre četvrt veka.

Malo je poznato da je ’’Takovo’’ imalo i licencu za proizvodnju ’’jafa keksa’’, ali je ocenjeno da fabrika ne može da izdrži taj obim proizvodnje, pa je ugovor ustupljen fabrici u Crvenki.

(Espreso.co.rs/ moravainfo.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.