KADA ĆE PENZIONERI BITI U BANJAMA? Pravo na oporavak ostvarilo više od 20.000 najstarijih
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

PENZIONERI

KADA ĆE PENZIONERI BITI U BANJAMA? Pravo na oporavak ostvarilo više od 20.000 najstarijih

Pravo da se jave na oglas imali su svi korisnici penzija koji, osim penzije koja je do 39.850 dinara, nemaju druga lična primanja

Objavljeno:

Zamenk direktora Fonda PIO Aleksandar Milošević kazao je da su penzioneri kao i prošlih godina na konkursu za besplatnu rehabilitaciju u banjama izražavali najviše želju da odu u Vrnjačku banju, zatim Koviljaču, Nišku i Soko banju.

Izašli smo u susret svima koliko je to bilo moguće, a ako nije, dobili su banju koja je bila navedena kao druga ili treća opcija, kazao je on.

Kako je naveo, od preliminarne do konačne rang liste, nije bilo nekih pomeranja, jer tu ljudski faktor ne utiče već sam kompjuter na osnovu zadatih kriterijuma izbacuje korisnike koji najpre stiču pravo.

Pravo da se jave na oglas imali su svi korisnici penzija koji, osim penzije koja je do 39.850 dinara, nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu.

Takođe, pri istim uslovima, starija osoba ima prednost, objasnio je Milošević.

1 / 6 Foto: Nebojša Mandić

On je podsetio da je finansijskim planom Republičkog PIO fonda za 2024. godinu za društveni standard korisnika penzija planiran iznos od 1,24 milijarde dinara, što je za 77 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvaja se 1,05 milijardi dinara, što je omogućilo da znatno više penzionera od eu banje kao i da pratioce mogu da povedu svi kojima su oni potrebni.

Na oglasnim tablama Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost“ kao i oglasnim tablama svih organizacionih jedinica Fonda za penzijsko i invalidsko osigiranje (PIO) objavljena je jutros konačna rang-lista penzionera koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjama Srbije.

Za oporavak se prijavilo oko 60.000 korisnika a pravo na desetodnevni oporavak u banji ostvarilo je 22.089 penzionera, pri čemu su u ovaj broj uključeni i pratioci za korisnike nege i pomoći drugog lica, odnosno za korisnike kojima je neophodna pratnja tokom rehabilitacije.

Nakon objavljivanja konačne rang-liste sledi sklapanje ugovora između Fonda PIO i rehabilitacionih centara, a Fond će uputiti obaveštenja korisnicima koji su ostvarili pravo, sa informacijom za koju banju su opredeljeni i koje terapijske usluge, odnosno fizikalne procedure će dobiti u banji.

Istovremeno, Fond dostavlja spiskove penzionera rehabilitacionim centrima i za očekivati je da već krajem marta iz banja počnu da pozivaju prve penzionere na rehabilitaciju, zaključio je Milošević.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.